Vidra

2023.07.26. 19:05

Különleges állatot kapott lencsevégre fotósunk Békésen

Vidrát fotózott szerdán Békésen, az Élővíz-csatorna partján Jenei Péter. A fokozottan védett állatot egy belvárosi szakaszon örökítette meg Péter, akinek fotóival rendszeresen találkozhatnak hírportálunkon is.

Papp Gábor

A vidrát az Élővíz-csatorna partján sikerült megörökíteni.

Fotó: Jenei Péter

– Nem gyakori, hogy valaki vidrát fotózzon, bár azért egyre többször előfordul – nyilatkozta megkeresésünkre Boldog Gusztáv. A természetvédelmi szakember elmondta, néhány éve például Békéscsabán örökítettek meg ilyen állatokat, illetve már érkezett jelzés elárvultnak hitt vidrakölyökről. Bár óvatos fajról van szó, ha hozzászoknak az ember közelségéhez, nyugodtabbak, le lehet fényképezni őket.

A vidra egyébként hazánkban jelenleg fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Az állománya annak ellenére elterjedtnek, általánosnak mondható a magyarországi halastavak és folyók környékén, hogy Nyugat-Európa felé gyakorlatilag mi vagyunk az utolsó bástyája ennek a fajnak. Tőlünk nyugatabbra az élőhelyek leromlása miatt Európa szerte több helyről is eltűnt, de nálunk vannak még természetközeli élőhelyek, ezért az állománya stabilabb. Nyugat-Európa országaiban is észrevették a területek leromlását, beindult az ökológiai szemléletű revitalizációs munka és a vidrák és sok más faj állománya ezt szépen leköveti. A vidra egyébként elsősorban éjszaka aktív, ezért is látható viszonylag ritkán. Az utódok világra jöttekor helyhez kötött, de más időszakokban nagy területeket jár be. Mivel halevő, ragadozó, így a halastavak környékén nem igazán kedvelik, de kutyával például elég jól elijeszthető anélkül, hogy más, radikálisabb módszert kellene alkalmazni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában