Megemlékezés

2023.07.30. 12:41

Évszázadok értékeiket mutatják be Berényben

Péntektől hétfőig Mezőberény újratelepülésének 300. évfordulója tiszteletére négynapos megemlékezést tart a helyi önkormányzat „Évszázados értékeink” címmel. Az első nap az egyházakról szólt – olvasható a város internetes oldalán.

Papp Gábor

Mint a honlapon olvasható, Körösi Mihály alpolgármester köszöntőjében elmondta, az évfordulós ünnepséggel az egyházakat és a civil szervezeteket is meg kívánták szólítani. Az kérték az egyházaktól, mutassák be az elmúlt három évszázadot vagy annak egy-egy részét. Az eseményen közreműködött az Evangélikus Rézfúvós Együttes Matajsz János vezényletével.

Lázárné Skorka Katalin lelkész, esperes helyettes a Mezőberényi I. kerületi Evangélikus Egyházközség lelkészeiről szólt. Kiemelte, hogy Oertel János Zakariás ötven évig, 1786-tól 1836-ig szolgálta a híveket, az ő idejében épült fel a templomuk, ezért róla táblával emlékeznek meg. A templomépítés idején 196 család, összesen 1097 fő tartozott az egyházközséghez. Hasonlóan mély nyomott hagyott a hívekben Bárdy Ernő, aki Billnitzer néven látta meg a napvilágot, és 1904-től 1945-ig volt lelkész Mezőberényben. Ez az első és a második világháború, illetve a málenkij robot miatt nehéz időszak volt. Az ő idejében szolgált itt segédlelkészként Wolff Lajos, aki Ordass Lajos püspökként vált ismertté.

Futó Zoltán, a Mezőberényi Református Egyházközség lelkésze a Biblia-fordításokról beszélt. Kifejtette, a reneszánsz és a humanizmus magával hozta az Szentírás nyelvének ismeretét, így annak fordítását is. Előbb részleteket ültettek át magyar nyelvre, majd 1541-ben megjelent a Sylvester János nevéhez kötődő Biblia. Ez az Újszövetséget és a zsoltárokat tartalmazta, és a fordítása valójában csapatmunka volt. A teljes, úgynevezett Vizsolyi Biblia 1590-ben jelent meg, azóta több javított változatát adták ki.

Dr. Jároli József történész, nyugalmazott főlevéltáros a Római Katolikus Szűz Mária Szent Neve Plébánia történetét ismertette, hangsúlyozta, már az 1780-as években is éltek itt katolikusok, a békési plébánia írásai 1783-ban említik őket. A nagyváradi püspök 1837-ben vásárolt telkes Mezőberényben iskola céljára. A templom alapkövét 1880-ban tették le, és a tanteremmel együtt 1886 szeptemberében avatták fel. Tánczos Eszter hitoktató Fejérváry Celesztínáról emlékezett meg, aki hitével, lelkületével példaképként szolgál a mai híveknek.

Selmeczi Lajos Péter, Mezőberényi II. kerületi Evangélikus Egyházközség lelkésze azt hangsúlyozta, identitásunk a Biblián alapul. Ugyanis, akik 300 éve elindultak Mezőberénybe, nekik az adhatott bizonyosságot, hogy bármi történik is velük, Isten hűségében nem csalódhatnak. Isten minden közösség életében jelen van.

Körösi Mihály egy-egy oklevéllel mondott köszönetet az előadóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában