Beol podcast

2023.07.18. 11:19

Boros kulacsból éjjeli lámpát alkotott: vendégünk Barcsay Andrea békéscsabai fazekas, népi iparművész

Stúdiónk vendége Barcsay Andrea békéscsabai fazekas, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere volt, aki a fazekastáborokat vezeti a békéscsabai Tégla Alkotóházban. Már 30 éve foglalkozik ezzel a szakmával.

Nyemcsok László

Elmondta, örömkorongozást is zajlik, már végzett fazekasokkal. Olyan tárgyakat készítenek amilyeneket nem szoktak, valamint írókával különböző motívumokat visznek fel, rajzolnak az edényekre. Ugyanakkor kezdőknek is tanítja a szakmát, mely újra reneszánszát éli. Ez a jelentkezők nagy számán is látszik, több turnust indítanak.

– Hozzájárul ehhez, hogy sokakat elvarázsol a látvány, ahogy a fazekas korongozik, felemelő élmény számukra, ahogy alakul, formálódik az edény, növekszik a hasa – ecsetelte Andrea. – Megfogalmazódik az emberben: „Ez nagyon érdekes, ezt én is akarom.” Vannak, akiknél ez gyermekkori álom, mások szabadidős foglalatosságot keresnek benne, kikapcsolja, megnyugtatja őket ez a tevékenység, illetve jó érzés, amikor az ember a saját kezével hoz létre használható tárgyakat.

A népi iparművész szólt arról, újra divatba jött a természetes anyagokból készült edények használata. Kitért arra, az étel is finomabb, ha kerámiaedényben készül, és más a „fílingje” is, esztétikai élmény nyújt. Andrea beszélt arról is, miként lehet egy régi tárgyból újat, mást készíteni, ő például legutóbb egy boros kulacsból éjjeli lámpát alkotott. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában