Projekt

2023.07.08. 18:13

A jövő világpolgárait nevelik a battonyai román óvodában

A Battonyai Magdu Lucian Román Óvodában 2022 novemberétől 2023 júniusáig zajlott az Együtt az egészségünkért projekt. Az első magyarországi román óvodai eTwinning projektet Adelina Olteanu-Sturza szaktanácsadó koordinálta.

Csete Ilona

A projektben számos, játékos tevékenységet megvalósítottak a battonyaiak.

A projekt gondolata a pozsonyi eTwinning szemináriumon született Adelina Olteanu-Sturza részéről, ahol a partnerek kifejezték együttműködési szándékukat. 

– Később további 3 partner csatlakozott: 2 óvodapedagógus a mi óvodánkból, Birescu Mihaela és Sutya Ágnes, valamint egy temesvári tanárnő. A megvalósítás során 3 ország (Magyarország, Románia, Moldovai Köztársaság) partnerei 8 pedagógussal és mintegy 180 érintett gyermekkel dolgoztak együtt. A projekt során a következő témákban valósultak meg tevékenységek: egészség, sport, higiénia, mozgás, táplálkozás, digitális oktatás – számolt be a részletekről Sutya Miklósné igazgató.

E fejlesztési területek alapján a projekt keretében végzett játékokat és tevékenységeket a pedagógusok úgy választották ki, hogy a gyermekek szociális, kommunikációs és digitális készségeit, kezdeményezőkészségét, kulturális tudatosságát és kifejezőkészségét fejlesszék és a jövő világpolgárait neveljék.

Az eTwinning projektről megtudtuk: egy online együttműködésen alapuló projekt, amelynek tagjai és a bevont gyerekek a technológiát, a webes eszközöket használják a tevékenységek megvalósításához, az információcseréhez. A folyamatos kommunikáció, a kapcsolattartás érdekében WhatsApp csoportot hoztak létre. Azért, hogy a használt eszközök az óvodások és kisiskolások számára is elérhetőek legyenek, sok színt, mozgást és hangot tartalmazó eszközöket használtak.

– A projekt során megvalósult virtuális kiállítás (A gyümölcsök és zöldségek fontossága az egészségünk szempontjából címmel). A  gyermekek munkáiról és tevékenységeiről digitális könyv készült. Ötletek és tippek az egészség megőrzéséhez címmel egy szabálygyűjtemény született az egészséges test és lélek megőrzéséhez. Az egészség világnapját egy digitális plakáttal ünnepeltük együtt. A tevékenységek végterméke egy Emaze prezentáció volt, ami az összes partner munkáját tartalmazta. Újszerű, izgalmas, de a gyerekek számára nagyon várt pillanat volt az online találkozó. A kölcsönös bemutatkozás után, örülve a találkozásnak, óvodánk gyermekei együtt táncolták el a barátságtáncot a romániai (Temesvár, Botoșani, Bukarest, Targoviște) és moldvai gyerekekkel. Mivel az eTwinning platform az egyik legbiztonságosabb, a tevékenységek összes produktumát itt helyeztük el, lehetőséget adva arra, hogy érdekes, kulturálisan változatos élményeket osszunk meg a pedagógusokkal és az óvodásokkal egyaránt.

Az előnyök

Az eTwinning mérhetetlen előnyökkel jár minden pedagógus számára, valódi, következetes támogatást nyújt a képzési folyamatban, hozzáférést biztosít a taneszközökhöz és a legújabb információkhoz a digitális média oktatási folyamatban való felhasználásáról. Az eTwinning platform ablakot nyit az új oktatási lehetőségekre, amelyekre egy tanárnak szüksége lehet ahhoz, hogy fejlessze magát – fejtette ki Adelina Olteanu-Sturza szaktanácsadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában