Vízirendészet

2023.07.13. 18:00

A holtágon való közlekedésről fórumoztak Szarvason

Vízirendészeti fórumot tartottak csütörtökön, amelynek témája a Körös-Holtágon való közlekedés, a vízirendőrök megjelenése és a különböző vízi eszközökhöz szükséges biztonsági felszerelések ismertetése volt.

Vásári Erzsébet

Kovács Júlia Éva, Csorbáné Dávid Ivett és Medve István

Fotó: Für Henrik

Csorbáné Dávid Ivett rendőr törzsőrmester elmondta, azért rendezték a fórumot Kovács Júlia Éva rendőr százados, közlekedési alosztályvezetővel és Medve Istvánnal, mert többen keresték meg a Szarvasi Rendőrkapitányságot, miszerint megijedtek attól, hogy a vízen rendőröket láttak. Hozzátette, azért észlelhették a rendőröket, mert az idei szezont úgy kezdék meg, hogy immár a kapitányságuknak is van vízirendészeti hajója, így innentől a holtágon is jelen lesznek, és igyekeznek betartatni a szabályokat a balesetek megelőzése érdekében. Ezen az eseményen pedig főként a szállásadóknak kívánnak segítséget nyújtani abban, hogy miről kell tájékoztatniuk a turistákat, illetve amennyiben a nyaralókkal együtt bérbe adják nekik a különböző vízi eszközöket (például csónak, kajak, kenu, SUP, vagy vízi bicikli), úgy milyen biztonsági felszereléseket szükséges adni melléjük.

Medve István főtörzsőrmester, vízirendészeti KMB-s elmondta, idén a Szarvasi Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési Csoportja kiadott egy tájékoztatót Biztonságban vízen és vízparton! címmel. Ez az ezres példányszámban szétszórt kiadvány tartalmazza többek között azt, hogy milyen biztonsági előírásokat kell betartani a vízben való tartózkodás és a vízi közlekedés során. Azonban a járőrözések alatt azt tapasztalták, hogy a legtöbb vendég nem ismeri a tájékoztatót, és nem is kaptak felvilágosítást senkitől a helyi szabályokkal, előírásokkal kapcsolatban. Éppen ezért szeretnék a fórumon keresztül a szállásadókkal megismertetni a kiadványt és annak tartalmát, hiszen a Szarvasra érkező turisták velük találkoznak először, és tőlük informálódnak.

A főtörzsőrmester hangsúlyozta, amennyiben a szálláshellyel együtt bérbe adnak vízi járműveket is, úgy szükséges egy nyilatkozatot is kitölteni. Továbbá tájékoztatni a bérlőt a biztonsági előírásokról, és biztosítani számára például a SUP esetében mentőmellényt. Kiemelte, az említett előírásokról szóló tájékoztatót minden szállásadónak továbbítani fogják e-mail formájában, és javasolják, hogy a házirend mellé függesszék ki azokat.

A fórumon a szállásadók életszerűtlennek véleményezték a SUP-on való mentőmellény használatot. A főtörzsörmester ugyanakkor elmagyarázta, hogy a holtág adottságai miatt veszik a SUP-ot vízi sporteszköznek, amin így kötelező a mentőmellény használata. Ez utóbbiból a választék igen bőséges, olyan verzió is beszerezhető belőle, ami nem zavaró evezés közben. Azonban, ha úszóeszköznek tekintenék a Körös-Holtág területén a SUP-ot, úgy azzal az érvényben lévő fürdőzési szabályozások és tilalmak miatt nem lehetne áthaladni például a hidak alatt, vagy a kikötők mellett. Hiszen ezeken a helyeken tilos a fürdőzés. Ezért választják inkább Szarvason a vízi sporteszközként való besorolást a SUP esetében, mivel így szabadabban evezhetnek vele, viszont mentőmellény szükséges hozzá.

Káoszosnak ítélték meg a szarvasi holtág közlekedését

A fórumon a szállásadók és a rendőrség munkatársai is egyetértettek abban, hogy a Körös-Holtágon való közlekedés a nagy forgalom, a sok vízen lévő ember, és egyre különbözőbb vízi eszközök miatt gyakran káoszba fullad. A helyi rendőrség éppen emiatt igyekszik minél gyakrabban járőrözni a vízen, és betartatni a szabályokat.

Szó esett az eseményen továbbá az egymástól való biztonsági távolságok betartásáról. Említették a szállásadók például a Boglár sétahajót, ami szerintük túl nagy, és problémát okoz, amikor Y fordulást hajtanak végre vele. A hajóról elhangzott, az említett probléma kiküszöbölése érdekében szereltek rá olyan motort, amivel egy helyben meg tud fordulni, és nagyobb vízi forgalom esetében ezzel a módszerrel változtatnak az irányán. Végül szóba került a rendőrségi motorcsónak sebessége is, aminek gyorsaságát kifogásolták a jelenlévők. Medve István jelezte nekik, hogy a holtág majd 30 kilométeres hossza és nagy kiterjedése miatt szükséges nagyobb tempóra kapcsolniuk, hogy mindenhol jelen lehessenek, illetve amikor risztásra mennek valahová, természetesen gyorsan oda kell érniük. Ígéretet tett azonban, hogy amennyiben csak járőrözésről van szó, úgy a fürdőzők, és a vízi eszközöket használók közelében óvatosabban haladnak majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában