Hulladék

2023.07.05. 06:57

2100 kiló szemetet szedtek össze a Békés vármegyei közutak mentén - videóval

Öt nap alatt közel 3000 kilométernyi útszakaszról, országosan összesen 105 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút dolgozói és civil önkéntesek a társaság egy hetes szemétszedési akciójának részeként.

Papp Gábor

Önkéntesek segítségével szedték a szemetet az ország több pontján.

Fotó: Hüvösi Csaba

A Magyar Közút kérdésünkre megerősítette, Békés vármegyében az akcióhéten közel 60-an vettek részt.

– A lakossággal közös erőfeszítéseinknek köszönhetően több mint 151 kilométernyi, többségében külterületi, mellékúti szakaszt sikerült tisztává varázsolni. Sajnos volt bőven feladat, hiszen több mint 2100 kilogrammnyi, többnyire utazás során kidobált szemetet gyűjtöttek be. Bízunk benne, hogy ezzel az akcióval sikerült példát mutatnunk és szemléltetni azt, hogy hogyan nézhetnének ki az út menti területek, ha a közlekedők egy csoportja nem használná azt illegális szemétlerakónak – emelték ki.

@magyarkozut Figyeld a zsák dobást a végén! Egy hét alatt 200 szakaszt takarítottunk meg az illegális szeméttől. #magyarkozut #nekedbe #nekedbee #nekedbelegyen #nekedbeakaromlatni #fy #fyp #fypage #foryou #foryoupage #4u #4you #trend #trending #smoothoperator #szemetszedes ♬ original sound - Enzo

A június 12-16. között megrendezett hulladékgyűjtési kampány során a legtöbb hulladékot Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Pest vármegye útjai mellől gyűjtötték össze.

Az akcióhét alatt 220 helyszínen a közutas mérnökségi és irodai dolgozók mellett magánszemélyek, civil csoportok, oktatási intézmények is gyűjtötték a szemetet egymástól eltérő útszakaszokon, csomópontokban és pihenőhelyeken. Az esemény során a közutas szakemberek mintegy 105 tonna szabálytalanul kidobott és jogellenesen elhelyezett hulladékot szállítottak el hivatalos hulladéklerakó helyre, hulladékkezelő központba.

Valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által az utazásuk során elszórt hulladék, így a PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok is szerepelnek a toplistán, de sok esetben különböző veszélyes hulladékokat is találtak a résztvevők.

Az illegálisan elszórt és elhelyezett szemét összegyűjtése, elszállítása és lerakóhelyeken való leadása évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a Közútnak, emiatt is hívja fel a társaság újra és újra a figyelmet arra, hogy a hulladékelhelyezés egyetlen elfogadott módja az, ha azt engedéllyel rendelkező ártalmatlanítónak adjuk át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában