Hírszemle

2023.06.14. 11:35

Összegyűjtöttük, mi minden történt Békéscsabán

Egy csokorba válogattuk a legfrissebb híreket Békéscsabáról.

Vásári Erzsébet

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

A Magyarok Kenyere rajzverseny legjobbjait díjazták Békéscsabán, az agrárkamaránál

Országosan is először írt ki a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz, valamint Petőfi Sándorhoz és Kölcsey Ferenchez kötődően rajzpályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatósága. Közel négyszáz alkotás érkezett be Békésben az óvodásoktól és az általános iskolásoktól. A zsűri bírálata után kedden Békéscsabán, a NAK Békés Vármegyei Igazgatóságán megtartották az eredményhirdetést. Az első korcsoport első helyezettje Illés Borbála Kinga lett, a gyulai Németvárosi Óvodából, a második korcsoport első helyezettje Pacsika Izabella, a csabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, a harmadik korcsoport első helyezettje pedig Huszák Krisztián, a szarvasi Fő téri Általános Iskola tanulója.

Tizenhét kódfejtő feladat várta a diákokat a csabai natúrparki vetélkedőn

Kedden rendezték meg a VI. Körösök Völgye Natúrparki Vetélkedőt Békéscsabán, a Széchenyi ligetben. Három településről – a megyeszékhelyről, Gyuláról és Sarkadról – tizennégy felső tagozaton tanuló általános iskolai csapat érkezett a viadalra. a háromfős teameknek elsőként egy bemutatkozót kellett tartaniuk, amit még otthon, illetve az iskolában megírtak; a legtöbben verssel álltak a közönség elé. Ezután környezetismeret- és biológiatanár által összeállított feladatokat oldottak meg a résztvevők, melynek során kiderült, mennyire ismerik a Körösök völgye állat- és növényvilágát, a területen lévő településeket, valamint a látogatóközpont munkásságát.

Elszállítják a guberálók által összetúrt lomokat Békéscsabán

Szarvas Péter polgármester elmondta, a városi közterület-felügyelők a hétvégi akció után rögtön megkezdték a közterületek ellenőrzését. A szemle során megállapították, hogy néhány ponton, jellemzően lakótelepeken sok hulladékot nem vitt el a szemétszállító cég. Ennek az az oka, hogy a kitett holmikat a guberálók összetúrták. Mivel fontos, hogy minél előbb helyreállítsák a város rendezettségét, egy intézkedési tervet készítettek. Ez alapján a megfelelően kihelyezett lomok elszállításáról immár gondoskodott is az önkormányzat. A szemétszállító cég pedig elviszi csütörtökön az általa elszállítható, de nagyobb méretű hulladékokat. Azon szemetek eltakarításáról viszont, amelyeket nem lett volna szabad kitenni – ilyen az építési törmelék, az elektronikai hulladék, a veszélyes hulladék –, az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

Zseblámpával vezetik a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Békéscsabán

Számos programnak ad otthont a Munkácsy Negyed a Múzeumok Éjszakáján, jövő szombaton, június 24-én – jelentették be kedden, a múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Varga Tamás alpolgármester elmondta, a rendezvényt kiterjesztették a múzeumon túl a negyedben lévő intézményekre, így az emlékházra, a bábszínházra és a megyei könyvtárra. Mint kiderült, a múzeumban a hagyományőrzők felvonulásával kezdődik a program, a kapuk 17 órakor nyílnak, ágyút is elsütnek. Lesz viselet- és fegyverbemutató, szakmai tárlatvezetés minden kiállítás esetében, akár zseblámpával.

A Csabagyöngye stégjén énekelt a Bartók vegyeskar

„Szól a szív és dallal hív” címmel adott koncertet kedden este a Bartók Béla Vegyeskar Békéscsabán. A Csabagyöngye Kulturális Központ stégjén elsőként Kodály-dalok, diákdalok csendültek fel, azután olyan énekek, melyeket a vegyeskar pünkösdi kolozsvári útján adott elő, többek közt a Szent Mihály templom miséjén. A második részben Perlaki Attila karnagy vezetésével, Gál Csaba zongorakísérete mellett filmdalokkal – Good morning, Sunshine, A Paradicsom meghódítása, West Side Story, Concert Celebration, Az operaház fantomja, Jézus Krisztus Szupersztár, Evita, Macskák – örvendeztették meg a közönséget.

Felkészültek a mentorok a JóPálya táborra

Ismét pályaorientációs tábort szervez JóPálya – és a Tiéd?! címmel Békéscsabán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek előkészítése az utolsó simításoknál tart. Az első etap jövő hétfőn kezdődik, a második pedig július 3-án – közölték kedden a kamaránál. Mint kiderült, a napokban már az utolsó egyeztetést tartották a JóPálya tábor régi lakói, akik közül többen éppen a tábornak köszönhetően találták meg azt az utat, amit most bejárnak, illetve azt az iskolát, amit kijárnak. Az egykori általános iskolások pedig immár középiskolásként térnek vissza és kortárs segítőként tevékenykednek. Utóbbiakat  azért vonta be a munkába a kamara, mert a korukból adódóan máshogy szólítják meg az általános iskolásokat. Ezen túl előnyük, hogy már ismerik az intézményeket, másrészt tudják, hogyan kell felvételire készülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában