Munkácsy Negyed

2023.06.13. 17:19

A váci múmiák között, zseblámpával vezetik a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Békéscsabán

Számos programnak ad otthont a Munkácsy Negyed a Múzeumok Éjszakáján, jövő szombaton, június 24-én – jelentették be kedden, a múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Varga Tamás alpolgármester elmondta, a rendezvényt kiterjesztették a múzeumon túl a negyedben lévő intézményekre, így az emlékházra, a bábszínházra és a megyei könyvtárra.

Licska Balázs

Szente Béla, Szives Márton, dr. Bácsmegi Gábor, Varga Tamás, Juhász Zoltán és Lenkefi Zoltán ismertette a június 24-ei programokat

Fotó: Für Henrik

A múzeum igazgatója, dr. Bácsmegi Gábor sorolta: hagyományőrzők felvonulásával kezdődik a program, a kapuk 17 órakor nyílnak, ágyút is elsütnek. Lesz viselet- és fegyverbemutató, szakmai tárlatvezetés minden kiállítás esetében, akár zseblámpával. A gyerekeknek készülnek arcfestéssel, csillámtetoválással, és bárki múmiakutatóvá válhat. Emellett zenével, tűzgyújtással és táncszínházzal is számítanak a látogatókra.

A Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán ismertette, a Szent Iván-nap apropóján fejdíszkészítő foglalkozást, valamint a hiedelmekről és a szokásokról szóló előadást tartanak. De lesz városismereti séta, illetve 18 órakor koncertet ad a szimfonikusok kamarazenekara. A bibliotéka Munkácsy udvarában 20 óra 30 perctől egyedülálló animációs koncert kap helyet.

Erről a Munkácsy Vizuál projektet vezető Szives Márton ütőhangszeres előadóművész kifejtette: az egyórás műsor során egy egészen különleges, élő zenés koncertélményt adnak, felhasználva, 3D-s animációs technikával feldolgozva Munkácsy Mihály festményeit, többek között A zongoralecke, valamint a Pihenés az erdőben címűt. Összesen négy animációval készülnek. A koncert ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, Szente Béla elmondta, a Munkácsy Emlékházban gasztronómiai élményt is kínálnak, ekkor kezdik árusítani a Munkácsy-kenyér nevű, 1880-ban a festőfejedelem tiszteletére készített – a titkos összetevők mellett mandulát és baracklekvárt tartalmazó – süteményt. Három Munkácsy Mihály-festményre hangolva interaktív játszóházzal is készülnek. A kulturális központ tetőteraszán szórakozóhelyet nyitnak, a stégnél pedig tűzshow kap helyet.

A Napsugár bábszínház igazgatója, Lenkefi Zoltán ismertette, a programok sora június 23-tól 25-ig, azaz péntektől vasárnapig tart az intézménynél, több produkcióval készülnek mindhárom napon. Igazi világsztárok érkeznek Békéscsabára, vásári bábjáték, vásári marionett, vásári kesztyűs bábjáték és újcirkusz is szerepel a repertoárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!