Gyula

2023.06.27. 09:59

Nyolcszázmilliós fejlesztéssel válik még hatékonyabbá a kardiológiai és az onkológiai ellátás a vármegyei kórházban

A lakosság lakosságának gyógyításában a Békés Vármegyei Központi Kórház biztosítja a szív-, érrendszeri és onkológiai betegségben szenvedők komplex ellátását. Jelentős fejlesztések indultak el a szívkatéteres-, és a regionális sugárterápiás ellátásban, amit korszerű eszközök beszerzése által valósítanak meg – adta hírül dr. Becsei László főigazgató főorvos. Beszámolójából kiderült, az Európai Unió által támogatott EFOP-os projekt összköltsége 799,29 millió forint. A vissza nem térítendő támogatásból történő fejlesztés szeptember végéig történik meg.

Vásári Erzsébet

A koszorúér-betegség katéteres kezelése egyre gyakrabban és eredményesebben végzett előre tervezett beavatkozás

Fotó: Shutterstock

A főigazgató főorvos részletezte, a járóbeteg szakellátó helyeken már javában zajlik a kardiológiai és onkológiai ellátás fejlesztését célzó eszközök beszerzése. A fent említett pályázati forrásnak köszönhetően Békés vármegye teljes lakosságának szívkatéteres ellátása válik biztonságosabbá. Az új DSA berendezés beszerzése ugyanis növeli az ellátás biztonságát, amely által egy időben tervezett és sürgősségi beavatkozás is végezhető a szívkatéteres laboratóriumban.

Dr. Becsei László ismertette, a koszorúér-betegség katéteres kezelése egyre gyakrabban és eredményesebben végzett előre tervezett beavatkozás, ami jelentős lépés a szívizom infarktus megelőzésében. A második katéteres műtővel pedig biztosítani tudják majd az ilyen betegek mielőbbi és hatékony gyógykezelését. A pályázati forrás továbbá jelentősen hozzájárul a szívbetegségből eredő munkaképesség megváltozása és az esetleges halálozás csökkentéséhez.

Végül elmondta, a szintén ezen projekt keretében beszerzett, vezető halálokként gyakori daganatos betegségek diagnosztikájában alkalmazott korszerű hibrid SPECT/CT készülék pedig a daganatos betegek színvonalas és eredményes gyógyításához járul hozzá. A képalkotó vizsgálatok alapján ugyanis a szakorvosok biztonságosan tudják meghatározni azokat az irradiációt, a besugárzást igénylő területeket, ahol a fájdalom csillapítása érdekében szükséges a kezelés. Hangsúlyozta, a beteg csontrendszerét érintő elváltozások eredményes kezelése, ezáltal a teherviselő csontok stabilizálása a beteg életminőségét és életkilátásait egyaránt javítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában