79. évforduló

2023.06.25. 18:29

A gyulai zsidóság elhurcolására emlékeztek - galériával

A gyulai zsidóság elhurcolásának 79. évfordulóján tartott megemlékezést a helyi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a gyulai izraelita temetőben vasárnap délelőtt.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

Az emlékező szertartást Markovics Zsolt, a miskolci zsinagóga főrabbija vezette. Mint elmondta, hetvenkilenc évvel a Holokauszt borzalma és tragédiája után siratjuk szeretteinket, siratjuk mindazokat, akiket elpusztított az ember szülte gyűlölet.

– Van kiút a keserűségből és a fájdalomból. S ez a kiút semmi más nem lehet, mint az egymás iránti béke, szeretet és tisztelet gondolatának és tetteinek továbbvitele – fogalmazott. – A béke talán mindannyiunk számára a legfontosabb nem csak az életünkben, nem csak a családunk életében, de tágabb értelemben, a közösség és a város életében is. 

Kiemelte, vasárnap azokra emlékeztek, akiknek nincsen sírkövük gyulai zsidó temetőben.

– Kötelességünk és feladatunk, hogy évről évre emlékezzünk és a mindennapok forgatagában békében éljünk. Szeretteink emléke erre kötelez bennünket – tette hozzá. 

Emlékbeszédében Dávid Péter, a Karácsonyi János katolikus gimnázium történelem-magyar szakos tanára elmondta, a gyulai zsidóságot 1944 májusában gettóba, embertelen körülmények közé kényszerítették. 

– Június közepén a békéscsabai gyűjtőtáborba szállították őket, majd június végén onnan indult el a transzport, amelynek célja Auschwitz volt – fogalmazott. – Milyen könnyű volt rájuk fogni, hogy ők a „másikok”. S látszik, hogy mennyire fals, mennyire hamis volt ez a megkülönböztetés. A városban látható emlékek, a történeti munkák, az iskola poros régi értesítői, a tablókról visszanéző diákok arcai emlékeztetnek, emlékeztetniük kell, hogy egy igazán szép világban nincs egyik ember és másik ember, csak közösség létezik; osztályközösség vagy sokszínű városi közösség. Nincs egyik vallás és másik vallás, csak olyan közösségek, amelyekben külön élik meg vallásukat, mégis egyformán részesülhetnek Isten kiismerhetetlen szeretetéből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában