Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelep

2023.05.29. 10:24

Voltak bárányovisok, ma már önálló nyájban legelnek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén leválasztották az idei ellési szezonban érkezett bárányokat. A 311 cigája és 104 racka bárány együtt, önálló nyájban legel a telep környéki gyepeken.

Cs. I.

A bárányok legelőhöz szoktatásánál a fokozatosság igen fontos szempont.

Fotó: Palcsek István

A cigája és a hortobágyi fehér racka anyák öt hónapnyi vemhesség után, február első hetétől hozták világra bárányaikat, amelyek 3-4 hetes koruktól már ízlelgetik a bárányóvodában a szálas takarmányt is.

Május elején, körülbelül 3 hónapos koruk környékén elvégezték a bárányok testtömeg-mérését. Május közepe, vége felé a bárányok az anyjuk mellől leválasztásra kerülnek és külön nyájban legelnek. Kihajtáskor az állatok előbb naponta egy órán, majd fél délelőttön át legelnek. A bárányok legelőhöz szoktatásánál a fokozatosság igen fontos, hiszen a friss hajtások emésztési problémákat okozhatnak.

Az igazgatóság közösségi oldalán azt is elárulták, hogy a bárányok nyájába minden esetben 2-3 olyan anyát is betesznek, amelyeknek az adott évben nem volt bárányuk. Ők vezetgetik, tanítják a bárányokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában