Manó ül a teknőben

2023.05.27. 10:01

Ráhangolódott az orosházi helytörténész lelke a mesékre

Rendhagyó módon ezúttal az orosházi helytörténésznek, Verasztó Antalnak nem kutató- és gyűjtőmunkája eredményeiről jelent meg kötete. Meséket és verseket írt és látványos illusztrációkkal lepte meg olvasóit Manó ül a teknőben címmel. Mesekönyve gyermeknapra készült el. Meglepi a tizenkét orosházi óvodát is egy-egy példánnyal.

Csete Ilona [email protected]

Verasztó Antal szerethető meséit ebben a könyvben jelentette meg A szerző felvétele

– Azt tapasztalom, hogy az alkotói képzelet mítoszalkotó is lehet. Meseszerű akkor is, ha témája eredetileg messze esik a mese világától. Legtöbbször nem is a mesemotívumból indul ki, hanem inkább beleesik abba. Az ember akkor ír mesét, ha ráhangolódik a lelke – nyilatkozta Verasztó Antal.

– Ha az embernek szerencséje van – s miért ne lenne – ilyenkor gyermeki maszatossághoz illő mesék születnek a tolla nyomán. Amit azután mesebeli szereplők népesítenek be és a meseíró mindegyik mesében valamifél igazságot, vagy tanulságot igyekszik elrejteni.

Miért is szeretjük a meséket? – mert a népmesei ihletésű világban, ahol a jó és a rossz harca örökké ott van, a mesehős az egyes ember, soha nincs magára hagyva és a rossznak nincs esélye győzedelmeskedni. 

– Az én meséimet nem csak jó gyerekek olvashatják, hanem olyanok is, akik a meséktől akarnak jók lenni. Az én meséimben nincsenek vadlibát termő fák, sem gonosz szellemek. Reményeim szerint a Manó ül a teknőben című mesekönyv segíthet az olvasónak a mesék ösvényére lépni – tette hozzá bizakodva az író, akinek a novelláiban, nyomokban megjelenik a lírai hangulat korábbról is.

Megtudtuk, a meseírás 2017 óra foglalkoztatja Verasztó Antalt. Egy virtuális folyóiratban publikálta első meséit, eddig 17 jelent meg ott. Amikor az orosházi Vörösmarty iskola hasonló, mesés témában kiadott CD-t, a gyerekek illusztrációkat is készítettek, ez újabb inspirációt adott a mesekönyv összeállításához. Mert ahogy a helytörténész fogalmazott: az írás abbahagyhatatlan!

S ha már belekeveredett – bevallása szerint bele is menekült – a meseírásba, akkor a legjobb alkalomra, gyermeknapra meglepte olvasóit az orosházi Verasztó Antal a Manó ül a teknőben című könyvével, amelyben meséi – orosháziak által készített illusztrációkkal – mellett versei is olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában