Hálaadó istentisztelet

2023.05.14. 16:45

Megújult a templom, a parókia és a toronyóra is Csorváson

A templom és ingatlanjainak, közösségi tereinek felújítása alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap a csorvási evangélikus templomban.

Az alkalmon Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke prédikált (szolgálatában Nagy Zoltán, az Északi egyházmegye esperese és Zsíros Lilla csorvási lelkész segítette).

– Az imádság vasárnapján adtunk hálát azért, hogy megújulhatott a templom tetőszerkezetének és külső homlokzatának, a parókia és az óra, valamint a kongatóautomatika felújítása. Mivel korábban itt éltem közöttetek Békés megyében, pontosan emlékszem, hogy az elmúlt évtizedekben mennyit álmodoztunk, imádkoztunk és fáradoztunk azért, hogy ez megvalósulhasson. Amikor imádkozunk, akár a szívünk terhét, vagy örömét hozzuk Isten színe elé, előtte mindig a legjobb helyen vagyunk. Istennel kapcsolatba kerülni csak a vele való és nem a róla való beszélgetésben lehet. „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” – olvasható az ige az alkalomra szóló meghívóban. Hogyan épüljünk, erősödhetünk meg? Egyszerű módon, az Istennel való személyes beszélgetés által. Ebben válik valósággá az életünkben mindaz, tágul ki a szívünk mindannak a gazdag életnek a befogadására, amiről Jézus maga is beszél.

Kondor Péter szerint egyre jobban megértjük a titokzatos Istent, amikor imádkozunk és beszélgetünk vele. Ilyenkor ne legyünk képmutatóak, mint a farizeusok, akik szeretnek megállni az utcasarkon imádkozni, hanem menjünk be a belső szobánkba, ami bárhol, a buszon, vagy az irodában is lehet.

A Csorvási Evangélikus Egyházközség templom és közösségi tereinek megújítása részben a Magyar Falu Programból valósulhatott meg, több mint 43,5 millió forintos összköltséggel.

Zsíros András korábbi csorvási evangélikus lelkész az istentisztelet után megtartott közgyűlésen elmondta, hogy négy beruházás, 2019-ben bajor egyházi támogatással 11 millió 258 ezer, a templom tetőszerkezetének felújítása, majd 2019 és 2020 között 15 millió 354 ezer forintból, a Magyar Falu Program keretében a parókia épületének felújítása és közösségi térré átalakítása, a „Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások” programban a a templom külső homlokzatának felújítása 15 millió 221 ezer, legvégül egy csorvási magánadakozó jóvoltából 1 millió 850 ezer forintos teljes költséggel a toronyóra vezérlés és kongatóautomatika korszerűsítése történt meg, a gyülekezetnek a négy projekthez 2 millió 770 ezer forintot kellett biztosítania.

Zsíros András ajándékot adott át köszönetet mondott mindazoknak, akik a felújítások során bármilyen segítséget nyújtottak, így Ábelovszki Lászlónak, a Kovács János és az Építőmester Bt.-nek, a pályázatok kezelőinek Styop-Rácz Klárának és Dajka Sándornak, Krausz József műszaki ellenőrnek és Hugyik Erzsébetnek, a csorvási Szlovák Önkormányzat elnökének.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Magyar Falu Program, azon belül a templomfelújítások céljáról és jelentőségéről beszélt.

– A magyarság elmúlt évtizedeit végignézve az ország vezetésében ilyen típusú szándék, terv, mint a Magyar Falu Program még nem fogalmazódott meg korábban. Az ötezres lélekszám alatti kistelepüléseken olyan a helyi közösséggel közös feladatokat kell megoldani azért, hogy ne fogyjon a népesség. Az önkormányzat közel húsz projektet hajtott végre az MFP keretei között 239 millió forint értékben. Olyan kisebb léptékű feladatok bővülései ezek, amelyek a helybeliek ötleteik, alapján fogalmazódott meg. Jó a kormányzati támogatás, de mégsem érne a hit és a közösség megtartó ereje nélkül.

Az ünnepség a Szlovák Közösségi Házban ebéddel folytatódott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában