Fizikazseni

2023.05.21. 15:57

Húsz éve nem látott sikert ért el Barkász Péter, az Andrássy gimnázium végzőse

Jelentős sikert könyvelhetett el a közelmúltban az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV-n) fizikából a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium végzőse, a békési Barkász Péter azzal, hogy bejutott az országos döntőbe, ahol nagyszerűen helyt áll.

L. B.

Szűcsné Simon Eszter készítette fel Barkász Pétert a versenyre

Fotó: Bencsik Ádám

– A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME-n) zajlott a négyórás döntő – mondta. Izgalmas feladatokat kaptak, például egy hangszóró tulajdonságait, tényezőit kellett megmérniük, ezek közül számára a legnagyobb kihívást a rezonanciafrekvencia meghatározása jelentette. Számított a gyakorlati tudás, de főleg az elméletit tesztelték. Azzal, hogy a fináléban a legjobbak közé került, maximálisan elégedett.

A döntőt természetesen előzetes fordulók is megelőzték. A békési fiatal elmondta, hogy az elsőre nem készült különösebben, ám, amikor kiderült, hogy továbbjutott, a téli szünetet a második körre való felkészülésnek szentelte. Elővette a korábbi OKTV-k feladatsorát, igyekezett különleges eseteket vizsgálni. A második fordulóban csak elméleti jellegű feladatok kaptak helyet, úgy véli, összességében nem volt nehéz.

Elmondta, hogy bár a matematikát is szereti, a fizikát jobban kedveli. 

 

Tetszik neki, hogy a fizika révén meg lehet magyarázni eseteket, és hogy gondolkodni kell, nem csak a magolásról szól a tantárgy. 

 

A fizikán belül pedig leginkább a dinamika érdekli. A fizikára a jövőben is szüksége lesz, a BME-n tanulna tovább, építőmérnöknek készül. Ennek érdekében mind matematikából, mind fizikából emelt szinten érettségizik.

Felkészítő pedagógusa, Szűcsné Simon Eszter kiemelkedőnek mondta a fiatal problémamegoldó képességét, és megemlítette, hogy rendszeresen jelentkezett egyedi ötletekkel. A diák folyamatosan indult versenyeken, idén az OKTV-s siker mellett ötödik helyezést ért el a regionális szintű Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen. A végzős tanuló az eredményei alapján megkapta a gimnázium ballagási ünnepségén az egyik intézményi nagydíjat, a Balog Miklós-díjat.

 

Szabó László, a középiskola igazgatója kiemelte: nagyjából húsz éve nem ért el andrássys tanuló olyan sikert fizika OKTV-n, mint most Barkász Péter.

 

 Az elmúlt esztendőkben egyre több fizikaversenyen vesznek részt az andrássysok, és ezeken egyre jobb eredményeket érnek el, hangsúlyozta, hogy a fizika szakos pedagógusok lelkiismeretesen foglalkoznak a fiatalokkal. Fontosnak ítéli, hogy megtartsák ezt a színvonalat a természettudományos tárgyakban is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában