Roskadoztak az asztalok

2023.05.20. 18:19

Harmadik alkalommal rendeztek börzét a Békés Megyei Könyvtárnál

Mesekönyvek, versek és regények, szakácskönyvek – mindenféle témában és mindenféle korosztálynak szóló kiadványoktól roskadoztak szombaton a Békés Megyei Könyvtár mellett kihelyezett asztalok, az immár harmadik alkalommal megrendezett csabai könyvbörzén. A kiadványok jellemzően pár száz forintért cseréltek gazdát, de voltak ingyen elvihetők is.

Licska Balázs [email protected]

Mintegy negyvenen pakolták ki eladásra, cserére szánt, ingyenesen elvihető könyveiket a csabai börzén. Fotó: Für Henrik

Tavaly májusban indították útnak a csabai könyvbörzét azért, hogy az otthon lévő, használt könyvek újból gazdára találhassanak. Ugyanis sokan jelezték, hogy nagyon sok olvasható, megfelelő állapotban lévő kiadvány sorakozik otthonaikban a polcokon, és ezeket szívesen felajánlanák, kedvező áron, cserére, de akár ingyenesen is. A kezdeményezés a környezetvédelemről, a fenntarthatóságról szól, hiszen a régi könyvek is használhatók – hangsúlyozta Garay Éva, aki Lipták Lindával, Molnár-Rúzsa Krisztinával és Szikora Dorinával, a Békés Megyei Könyvtár munkatársaival, illetve önkéntesekkel közösen szervezte az eseményt.

Szombaton negyvenen árus kínálta portékáit az asztaloknál, amelyeket a CsabaPark biztosított térítésmentesen. Megduplázódott a létszám, hiszen az első alkalommal húszan voltak. A repertoár igen széles volt: mindenféle kiadványt kínáltak a rendezvényen jelen lévők egymásnak és az érdeklődőknek, a mesekönyvektől a szépirodalomig, de képregényekkel, társasjátékokkal és kirakókkal ugyancsak lehetett találkozni. Azt kérték az árusoktól, hogy olyan könyveket hozzanak, amelyeket kedvező áron tudnak kínálni, így pár száz, legfeljebb 2 ezer forintosak fordultak elő. Persze valódi kincsekre is lehetett bukkanni, ezekért nyilván többet kértek. 

A rendezvény keretében felajánlásokra szintén számítottak. Egyrészt egy békéscsabai kislány, Takács Fanni gyógykezelésére gyűjtöttek kupakokat: aki hozott, az könyvvel távozhatott. Másrészt egy békéscsabai közösségi alapítvány létrehozását tűzték ki célul. Ez egy újszerű kezdeményezés, ami a városban egyelőre nincs, de vannak hazai és nemzetközi példák is rá. A lényege az, hogy helyi forrásból helyi ügyeket támogatnának a helyiek számára, hogy az eddiginél is jobb hely legyen Békéscsaba. Ezért voltak olyan könyvek, amelyek értékesítéséből befolyó összegeket kimondottan erre a célra ajánlották fel az árusok.

Egyszer érdemes elolvasni

Kunstár János egyrészt régi, nagymamától örökölt, 80-as, 90-es évekbeli kiadványokkal érkezett – amelyeket annak idején csomagokban árultak –, másrészt olyanokkal, amelyeket ő már elolvasott. Hitvallása szerint egy könyvet egyszer érdemes elolvasni, és aztán nem célszerű a polcon porosodni hagyni őket, ajánlott túl adni rajtuk. A börze alkalmat ad arra is, hogy ő is körbe nézzen, sci-fiket, horrorokat, thrillereket keresett.

Szépirodalom magyar szerzőktől és a nagyvilágból, ismeretterjesztő, történelmi, alkotó tevékenységhez kapcsolódó könyvek, de az érettségire való felkészülést segítő kiadványok ugyancsak sorakoztak Kuruczné Kocsis Judit asztalánál. Úgy véli, érdemes a fiataloknak megismerniük a régi idők könyveit, szerzőit, ezért hozta ki azokat a börzére. Hangsúlyozta, sok minden marad azonban így is otthon a polcokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában