Közlekedés

2023.05.04. 16:22

Hamarosan Gyulára is kerülhet traffibox

Idén 48 új traffibox áll szolgálatba, köztük egy Gyulán, a Temesvári úton. Ezzel megközelíti majd a százat az autósokat könnyen átverő szerkezetek száma az országban. Egy autós lap összegyűjtötte a 94 darab rendőrségi eszköz helyszínét.

P. G.

Országszerte egyre több helyen tűnnek fel a Traffiboxok

Forrás: MW-archív

Fotó: Karnok Csaba

Mint kifejtették, jelenleg negyvenhat traffibox üzemel az országban, és év végéig újabb negyvennyolc készüléket helyeznek üzembe – közölte a Vezess érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A mintegy nagyjából nyolcvan centis doboz helytől függően körülbelül 100–120 centiméter hosszú fémcsövön áll az út mellett, és kis ablak van rajta. A trükkösnek nevezett eszközben mobil sebességmérőt helyeznek el. Vagy éppen nincs bennük ilyen sebességmérő, de jelenlétükkel is lassításra késztetik az autósokat.

Azért is hatékonyabbak az utak fölé szerelt fix készülékeknél, mert forgathatók, vagyis a kétirányú forgalmat is képesek figyelni. Akár naponta többször is fordíthatnak rajtuk, így a sofőrök sosem tudhatják, milyen irányban ellenőrzik az utat a rendőrök.

A rendőrség 2016 áprilisa óta üzemeltet 365 darab fix sebességmérőt országszerte, ezek 160 mobil készülékkel kiegészülve alkotják a Véda-rendszert. Ebből a 160 darab ARH CAM–S1 típusú traffipaxból raknak be egyre többet a traffiboxokba – az ő megfogalmazásukban: ideiglenesen. Az ORFK erről korábban azt közölte, a sebességmérő eszközök elhelyezésének gyakorisága a területileg illetékes rendőri szerv döntésétől függ.

Békés vármegyében eddig Békéscsabán, a Kolozsvári utcában, illetve a Lencsési úton volt ilyen traffibox, míg az ORFK tájékoztatása szerint Békés vármegyében Gyulán, a Temesvári úton lesz év végéig traffibox.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában