Leskelődő

2023.03.03. 16:58

Vissza kell venniük a sebességből a csabaiaknak: dobozokból mérnek majd a város két pontján

Számos hazai út mellett már tettek ki forgatható tárolódobozokat, melyekbe sebességmérő készülékeket helyezhetnek ki a kapitányságok. Békéscsabán két helyen, a Lencsési úton és a Kolozsvári utcában már látható Trafibox, amiket a békéscsabai önkormányzat telepít, lát el a szükséges infrastruktúrával a rendőrséggel együttműködve, egyeztetve. A rendőrség tudomásunk szerint akkor helyezheti be majd a traffipaxokat, ha minden előírásnak megfelelően átadja az önkormányzat a készülékházakat.

Hírlap-összeállítás [email protected]

Ádám Pál önkormányzati képviselő, bizottsági elnök mutatta, hogy a Kolozsvári utcában helyezték ki az egyik trafiboxot

Fotó: Bencsik Ádám

– A Trafibox sebességmérésre használt berendezéseknek kialakított tárolódoboz – hangsúlyozta Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – A doboz bizonyos szintű fizikai védelmet nyújt a sebességmérő készüléknek, külső és belső, speciális kialakítása biztosítja a benne elhelyezett berendezés szakszerű működésének feltételeit.

A Trafiboxok már a megjelenésükkel is visszatartó erővel bírhatnak, ugyanakkor képesek biztosítani a személyes jelenlét nélküli ellenőrzést azokban az időszakokban is, amikor a rendőri állomány más feladatokat hajt végre.

A Trafibox nem sebességmérő készülék, hanem a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódoboz – írta korábban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Vezess.hu kérdésére. A Trafiboxok trükkje, hogy valódi sebességmérő nem mindig van, lesz bennük. Azt azonban csak a rendőrség tudhatja, hogy mikor van vagy nincs traffipax a dobozban.

A Trafiboxok ráadásul forgathatók, akár naponta többször is fordíthatnak rajtuk 180 fokot.

Így az adott utat rendszeresen használó járművezetők sem léphetik át nyugodtan a sebességhatárt, mert, mondjuk, reggel azt látták, hogy egy adott irányt figyelt akkor a traffipax. Két óra múlva ugyanúgy bemérheti ugyanazt a gyorshajtót a berendezés a másik irányból érkezve.

Az ORFK tájékoztatása szerint a dobozokban lévő ARH CAM-S1 típusú készülékek rendelkeznek automata mérési üzemmóddal, így nem szükséges a folyamatos kezelői felügyelet. Vagyis csak a készülék Trafiboxba helyezéséhez és üzembe állításhoz kell rendőr, utána magától méri a sebességet, készíti a fotókat, és rögzíti a gyorshajtásokat a berendezés.

– Két helyen telepítenek Trafiboxokat Békéscsabán: Jaminában, a Kolozsvári utcában, valamint a Lencsési lakótelepen, a kanyarnál – ismertették az önkormányzatnál.

Mint közölték, a helyszíneket a rendőrség javaslata alapján jelölték ki, kiemelten fontos szempont volt a baleseti helyzet, illetve a közlekedésbiztonság. Emellett lényeges, hogy kellően belátható legyen a dobozba kerülő készülék számára az adott útszakasz, illetve az is, hogy a berendezés működéséhez szükséges áramellátást kiépíthessék.

Elmondták: az önkormányzat a kiépítésben vállalt szerepet 1,7 millió forinttal. Azaz kiépítették az alépítmény betonozott részét, illetve a villamos energiát is elvezették a berendezésig.

A városnak az üzemeltetésben lesz a továbbiakban feladata, hiszen fedeznie kell a felmerülő áramdíjat.

Egy, a Kolozsvári utcában élő férfi elmondta, hogy örül a Trafiboxnak és a várható sebességmérésnek, mivel vannak olyan autósok, motorosok és kamionosok, akik – szerinte – 70-80 kilométer/órával közlekednek az adott szakaszon. Egy, a Lencsési lakótelepen, a kanyarnál lévő tízemeletesben lakó kisgyermekes anyuka pedig hozzátette: többször előfordult, hogy a gyorshajtók lesodródtak a kanyarban az útról és nekimentek az oszlopoknak, ezért ő is örül, hogy a Trafiboxok kihelyezésével javítják a közlekedés biztonságát.

Javítják a közlekedés biztonságát

Ádám Pál, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke elmondta, hogy – mint jaminai önkormányzati képviselőket – Nagy Ferenc alpolgármestert és őt is többen keresték, miszerint megnőtt a forgalom a Madách és a Kolozsvári utcákban, és hogy ezért indokolt lenne a közlekedésbiztonsági helyzeten javítani. Azok a szerkezetek, amelyeket a napokban kihelyeztek a Kolozsvári utcában és a Lencsési lakótelepen, a sebességmérő készülékek befogadására alkalmas dobozok. A Kolozsvári utcai helyszínt indokolta az is, hogy a terület központi résznek számít Jaminában: a rendelőintézet, a gyógyszertár, az üzletsor miatt nagy a gyalogos és a kerékpáros forgalom. Mint fogalmazott, a folyamat a rendőrség és a hivatal szakembereinek köszönhetően elindult, a dobozt kihelyezték, jelenleg a beüzemelés előkészítő munkálatai zajlanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában