Megemlékezés

2023.05.15. 16:00

Dr. Iványi János tiszteletére avattak emléktáblát Gyulán

Dr. Iványi János, Gyula város díszpolgára, belgyógyász főorvos tiszteletére avattak emléktáblát hétfőn délelőtt a fürdővárosban, egykori házuk falán, az Árpád utcában.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Dr. Iványi János egyik unokája, Iványi Márton elmondta, nagypapája életútja, emlékezete mind a család, mind az egészségügyi szakma, valamint Gyula városa számára meghatározónak számít. Mint kifejtette, nagyon sok szép emlék fűzi őket az Árpád utcába, az egykori házhoz. 

– Az eseményre nagyapám több kiváló munkatársa eljött, akik jó szívvel emlékeznek rá mint orvosra és mint egyéniségre is – tette hozzá. Hozzátette, dr. Iványi János 1999-ben kapott díszpolgári címet Gyulán.

Az emléktáblát Iványi Márton és dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere avatta fel.
Fotó: Für Henrik

– Mindezek miatt úgy gondoltuk, hogy az egykori házukra kihelyezett emléktábla a köznek is szól, az itt élő embereknek is szól, és helye lehet ebben a kiváló városban, ebben a gyönyörű hársfás utcában – fogalmazott.

Mint elmondta, nagypapája 2014-ben hunyt el, és emlékét ilyen módon is szerették volna megőrizni. A házat 2020-ban vásárolta meg új tulajdonosa, aki szintén az emléktábla megszületése mellé állt.

Prof. dr. Iványi Béla – dr. Iványi János egyik fia – elmondta, családjuk 1960-ban érkezett Gyulára, és az Árpád utcai házban éltek évtizedeken át.

Dr. Iványi János a magyar egészségügy kiemelkedő alakjának számított, aki Gyulán futotta be egészen különleges orvosi pályáját. Az általa vezetett belgyógyászati osztályon klinikai szintű betegellátást valósított meg, több mint tíz főorvos tanítványa volt, akik vele együtt biztosították, hogy az intézmény az élen járjon. 

– Élenjáró orvosi, gyógyítási metodikákat alkalmaztak – fogalmazott. – Édesapám mindig minden beteget megvizsgált, gondolt rájuk, hétvégenként is bejárt hozzájuk. Önzetlenül csinálta, értékes munkát végzett. Mindig igyekezett a gyulai kórház és Gyula városának hírnevét öregbíteni.

Elismerték az életútját

Dr. Iványi János munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, így 1987-ben “Kiváló orvos” kitüntetést, 1979-ben TIT aranykoszorús jelvényt, 1988-ban Pándy emlékérmet, 1994-ben Békés megyéért díjat, 1999-ben Gyula város díszpolgára címet, 2000-ben Batthyány-Strattmann-emlékérmet vehetett át, gyémántdiplomás orvos volt, s mindhárom fia is ezt a hivatást választotta, amivel tovább vitték édesapjuk életútját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában