Véradás

2023.05.05. 17:24

Bemutatkozott Vércsepp Lala a tarhosi programon

Különleges véradást szerveztek pénteken délután Tarhoson, a helyi művelődési házban. Az eseményen bemutatkozott az augusztusi Madzagfalvi Véradás kabalafigurája, Vércsepp Lala és a kifejezetten a véradásra készített Vérnarancs szelet is. A kezdeményezést három, a településhez kötődő személyiség támogatta.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Barta István Zoltán, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei alelnöke, aki Tarhoson nőtt fel, elmondta, a véradás megszervezéséhez egy éppen a Békés Megyei Hírlapban egy évvel ezelőtt megjelent cikk adta az ötletet, amely a településhez való tartozást járta körül.

– Ennek apropóján hárman, Juhász Zoltán cukrászmester, Kállai László vállalkozó és jómagam összefogtunk, hiszen mindannyiunknak van tarhosi kötődésünk – emelte ki. – Így számos ajándékkal kedveskedtünk a pénteki véradóknak, egyebek mellett Kállai László jóvoltából egy-egy palack díjnyertes borral, egy négy és fél decis kulaccsal, valamint egy kabalafigurával, Vércsepp Lalával. Emellett Juhász Zoltán és fia, ifj. Juhász Zoltán cukrászmesterek jóvoltából stílszerűen Vérnarancs szelettel is meglepték a véradókat. Vércsepp Lalát Prorokné László Anna készítette kizárólag kézzel, békési alapanyagokból.

Juhász Zoltán cukrászmester elmondta, egy Barta István Zoltánnal folytatott beszélgetés során merült fel a különleges sütemény elkészítésének ötlete. 

– Ilyet még soha nem csináltunk. A Vérnarancs szelet alapját egy piskótalap képezi, amire fehér csoki, egy roppanós rész, még egy réteg fehér csoki, párizsi krém, tejszínnel lazított sárga krém került, amibe narancshéjat reszeltünk és narancsrostot tettünk, a tetejére pedig tükörzselé került – emelte ki.

Arra a kérdésünkre, hogy találkozhatnak-e még a véradók a süteménnyel, úgy fogalmazott, nem kizárt, hogy egy következő véradásra is elkészítik majd. Juhász Zoltánnak egyébként nagyszüleinek a rokonai kötődtek Tarhoshoz, és a cukrászmester gyerekként nyaralt a településen.

Kállai László elmondta, Barta István Zoltánnal együtt nőttek fel Tarhoson, és amikor szóba került, örömmel támogatták a véradást.

– Ez volt a második, de nem az utolsó véradás, amit segítettünk – emelte ki. Az eseményen Kürti Sándor polgármester is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában