Összefoglaló

2023.05.22. 22:09

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. május 22.

A hétfő sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-mindenről számoltunk be 2023. május 22-én.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock

Békés vármegyébe érkezett hétfőn reggel a Peace Run, azaz a Békefutás. A kezdeményezés első magyarországi állomása Gyula volt. A csapathoz a város határában helyi sportemberek is csatlakoztak, a fürdővárosi Világóránál pedig helyi óvodásokkal találkoztak, aki szintén részt vettek a futásban.

Gasztroolimpián és -világbajnokságon egyaránt bronzérmet szerzett, mesterszakácsi címet is adományoztak már korábban számára. A minap a Békéscsabán dolgozó Szokai Imre átvehette a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) egyik legrangosabb kitüntetését, a Gasztronómiáért Érdemérmet hosszú éveken át végzett eredményes munkájáért. Ezért is választottuk őt a hét emberének.

A képviselő szerint az Európai Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, milyen újszerű nyomásgyakorlásra volna szükség, hogy érdemi változást lehessen kikényszeríteni a magyar kormány részéről.

A Magyar Falu Program keretein belül felújított Eleki Evangélikus Imaházban hálaadó istentiszteletet, és a közösségi házként is szolgáló ingatlan ünnepélyes átadását és felszentelését tartották meg vasárnap – adta hírül Szelezsán György polgármester. Hozzátette, az ünnepség után egy hangulatos családi napon is részt vehettek az érdeklődők.

Hazánk egyetlen fészkelő cankófaja a piroslábú cankó, amely a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét vizes élőhelyein is szép számban költ. A tojók már javában kotlanak, nemsokára a fiókák is kibújnak a tojásból.

A finn Athénnak is nevezett, komoly szellemi bázisnak mondható Jyväskylä városában járt és töltött egy hetet nemrég a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tíz diákja és hat pedagógusa – ismertette Malatyinszki Edit, a középiskola tanára. Megnéztek több órát, valamint közös programokon is részt vettek az ottani fiatalokkal, kollégákkal.

Két kisgyermek felnevelése szakadt a gyászoló nagyszülőkre.

Megmozdult a föld hétfőn este a romániai Lippa közelében, Békéscsabától mintegy 120 kilométerre. Különböző településekről több olvasónk arról számolt be, hogy egy pillanatra ők is érezték a földrengést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában