Peace Run

2023.05.22. 11:55

Diana hercegnő kezében is volt az a fáklya, amit a békefutók hoztak magukkal Gyulára - galériával

Békés vármegyébe érkezett hétfőn reggel a Peace Run, azaz a Békefutás. A kezdeményezés első magyarországi állomása Gyula volt. A csapathoz a város határában helyi sportemberek is csatlakoztak, a fürdővárosi Világóránál pedig helyi óvodásokkal találkoztak, aki szintén részt vettek a futásban.

Papp Gábor [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

Oláh Endre főszervező, csapatkapitány a helyszínen elmondta, a tavaly kitört orosz-ukrán háborúhoz a futásnak nincs köze, azt 1987-ben, egy békefilozófus, Sri Chinmoy alapította. 

– A futás harminchat éve van úton, és pillanatok alatt elterjedt a világ hat kontinensén – tette hozzá. – Európában negyvenkilenc országon halad keresztül, és 24 ezer kilométert foglal magába. A megmozdulásban mindenki önkéntesen vesz részt, mindenki saját költsége és szabadideje terhére vállalja, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. 

A futást Sri Chinmoy (1931-2007) hívta életre, aki sportoló, filozófus és művész volt, és életét a világbéke, valamint a harmónia eszméjének szentelte. A Peace Run nem népszerűsít vagy támogat semmilyen vallást vagy politikai nézetet. Célja, hogy előmozdítsa a szabadságot, a toleranciát és a megértést.

A találkozón szó volt arról, hogy miért fáklyával futnak a résztvevők. Ennek kapcsán Oláh Endre elmondta, egy váltófutásról van szó.

– A fáklya lángja azonban különleges szimbólummal bír a számukra, ami nem más, mint a mindenki lelkében élő békeláng – emelte ki. – Ezt a békét pedig szeretnénk felajánlani a világ más részein élőknek, hogy érezzék a barátságot és a szeretetet.

Kitért arra, hogy a fáklya már többször körüljárta a földet, hat kontinensen futottak vele, például a sivatagban vagy a sarkvidéken is. Különleges sportolók, politikusok, Teréz anya, Diana hercegnő, II. János Pál pápa is kezében tartotta, 2018-ban és idén egyébiránt megáldotta Ferenc pápa. New Yorkban pedig Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok sprinter a fővédnöke a futásnak. 

Oláh Endre szólt arról, hogy évente a világban 600-800 ezer gyermeket mozgatnak meg a Békefutás részeként, eljuttatva számukra annak üzenetét. A gyulai eseményen részt vett dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában