Összefoglaló

2023.05.21. 19:17

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. május 21.

A vasárnap sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-mindenről számoltunk be 2023. május 21-én.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a ’70-es ’80-as években épült lakóházak elektromos hálózata a mai fogyasztási szokásokat nézve elavult, korszerűtlen, sőt veszélyes is lehet. Azt tanácsolják, ingatlanfelújítás előtt az épület villamoshálózatát az érintettek vizsgáltassák felül, megelőzve ezzel az esetleges zárlatot, tüzet.

Madarakat gyűrűztek, halakat simogattak, túrázva és traktorral fedezték fel a bihari táj értékeit, egyedülálló élővilágát az érdeklődők szombaton Biharugrán, a Bihari Madárvártán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és a helyi önkormányzat közös rendezvényén, a Bihari Táj Napján. A gyermekekre egy öt állomásból álló természetismereti vetélkedő is várt, növényeket és állatokat kellett felismerniük.

Suhajda Szilárd szombaton este elindult a Mount Everest alaptáborából, hogy a tervek szerint május 24-én feljusson Földünk legmagasabb pontjára.

A hazai nemzetiségi közösségek kulturális jogainak érvényesülése szempontjából különösen fontos a muzeális intézmények szerepe, ezért a témában dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes év eleje óta átfogó vizsgálatot folytat. Az eljárás részeként a szakmai konzultációk, a kérdőíves kutatás és a helyszíni látogatások párhuzamosan folynak. Legutóbb Békéscsabán, Gyulán és Kétegyházán jártak.

A Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye és a romániai Brassói Evangélikus Egyházmegye testvérkapcsolatának már több évtizedes múltja van, melyet azonban az elmúlt 2-3 évben a koronavírus-járványhelyzet miatti határlezárás megakasztott. A kapcsolat újjáélesztésére lehetőséget ad a június utolsó és július első napjaiban sorra kerülő II. Barcasági és Királyföldi Csángó-Magyarok Zarándoklata, melyre meghívást kaptak a kelet-békésiek is.

Gyermeknap apropóján, egy egyesület által szervezett rendezvényen történt baleset szombaton Csabacsűdön: hét gyermek sérült meg könnyebben.

A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat is a NAV eSZJA-felületén adható be legegyszerűbben hétfő éjfélig - mondta Tállai András államtitkár.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában