Látogatás

2023.05.21. 11:54

Román nemzetiségi muzeális értékeket ismert meg Gyulán és Békéscsabán a nemzetiségi ombudsmanhelyettes

A hazai nemzetiségi közösségek kulturális jogainak érvényesülése szempontjából különösen fontos a muzeális intézmények szerepe, ezért a témában dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes év eleje óta átfogó vizsgálatot folytat. Az eljárás részeként a szakmai konzultációk, a kérdőíves kutatás és a helyszíni látogatások párhuzamosan folynak. Legutóbb Békéscsabán, Gyulán és Kétegyházán jártak.

P. G.–L. B.

A látogatás során a hazai román nemzetiségi közösség kulturális értékeinek és javainak megőrzésében fontos szerepet játszó muzeális intézményeket tekintették meg.

Forrás: Facebook

Közösségi oldalukon azt írták, hogy a személyes tapasztalatszerzés érdekében márciusban a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseumot, áprilisban a Szerb Egyházi Múzeumot látogatta meg a biztoshelyettes a kollégáival, legutóbb pedig Békéscsabára, Gyulára és Kétegyházára utaztak el.

A vizsgálatban részt vevő munkatársakat Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke és dr. Novákné Gurzó Mária, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Dokumentációs és Információs Központjának vezetője fogadták. A látogatás során a hazai román nemzetiségi közösség kulturális értékeinek és javainak megőrzésében fontos szerepet játszó muzeális intézményeket tekintették meg. 

Előbb a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumba látogattak el, ahol Martyin Emília igazgatóhelyettes, néprajzos főmuzeológus, a román nemzetiségi közösség kiváló szakembere és munkatársa adott tájékoztatást a megyei hatókörű városi múzeum működéséről, állandó és időszaki kiállításairól, kiemelt figyelemmel a nemzetiségi vonatkozású gyűjteményekről és az ezzel összefüggésben felmerült kihívásokról, feladatokról. Kiemelte azokat az 1970-es évektől szervezett néprajzi táborokat, amelyek fontos szerepet töltöttek be a nemzetiségi néprajzi és történeti gyűjtemények gyarapításában.

Gyulán két intézményt kerestek fel. Forrás: Facebook

Gyulán két intézményt látogattak meg: az Erkel Ferenc Múzeumot, valamint az ortodox egyházművészeti tárgyakat bemutató Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye Múzeumát. 

Az Erkel Ferenc Múzeumban az ügyvezető igazgatóval, Dombi Ildikóval, a múzeum szakmai vezetőjével, Liska András régésszel, valamint egy néprajzos muzeológussal, Szojka Petronellával beszélgettek. Az Erkel Ferenc Múzeum évtizedek óta jelentős feladatkörrel rendelkezik a hazai nemzetiségek, kiemelten a románok és romák gyűjteményi anyagainak gyarapításában, kezelésében. 

A Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye Múzeumában Stefán Lászlóné mutatta be a múzeum gyűjteményét, amely fára, vászonra, üvegre festett ikonokból, ötvösmunkákból, egyházi textíliákból, régi könyvanyagból, valamint irattári anyagokból áll, és kiemelkedő jelentőségű a román ortodox történelmi értékek megőrzése szempontjából. 

A nap zárásaként a biztoshelyettes munkatársai megtekintették a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Dokumentációs és Információs Központja fenntartásában működő Kétegyházi Román Tájházat, ahol Zombai Károlyné kulturális referens őszinte lelkesedéssel mutatta be a tájházban őrzött tárgyi emlékeket, és azok történelmi hátterét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában