Elkezdődött a csúcsmászás

2023.05.21. 10:04

Suhajda Szilárd lehet az első magyar oxigénpalack nélkül az Everesten

Suhajda Szilárd szombaton este elindult a Mount Everest alaptáborából, hogy a tervek szerint május 24-én feljusson Földünk legmagasabb pontjára.

P. G.

Suhajda Szilárd

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd arra készül, hogy mesterséges oxigén és teherhordók alkalmazása nélkül érje el az Everest 8848 méter magas csúcsát. Ez ilyen módon tiszta mászással magyar állampolgárnak még nem sikerült. Ha Suhajda sikerrel jár, azzal történelmet írhat.

A Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény: a sikeres megmászások nagyjából 2 százaléka történik így – nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy „sportszerű” megmászása!

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott, majd az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Ennek során érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, amely 7900 méteres magasságban található. Indulása óta mintegy két hónap telt el: szervezetét mostanra szoktatta hozzá a légnyomás változása okozta oxigénszegény környezethez. Az akklimatizáció nagyjából másfél hónapot vett igénybe.

Suhajda Szilárd

– Most vagyok legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a „rajtvonal” – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van! Addig bármi történhet, de nagyon bízok a jó szerencsében – fogalmazott. – Úgy érzem, a felkészülésemen és az expedíció eddigi heteibe fektetett munkán nem múlhat a siker! Szerencsés vagyok, hogy a családom és barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll! Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában