Békés vármegye

2023.05.21. 09:51

A régi házakat nem a mai fogyasztásra tervezték: elavult villamoshálózatuk

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a ’70-es ’80-as években épült lakóházak elektromos hálózata a mai fogyasztási szokásokat nézve elavult, korszerűtlen, sőt veszélyes is lehet. Azt tanácsolják, ingatlanfelújítás előtt az épület villamoshálózatát az érintettek vizsgáltassák felül, megelőzve ezzel az esetleges zárlatot, tüzet.

N. Sz.

Lakásfelújításnál ne maradjon ki a villamoshálózat rendbetétele se!

Fotó: Bencsik_Adam

Rucz Gyula villanyszerelő elmondta, Magyarországon a ’70-es ’80-as években épült családi- és társasházak belső villamoshálózata túlnyomó részben 1,5 négyzetmilliméter és 2,5 négyzetmilliméter keresztmetszetű, alumínium vezetőérrel ellátott vezetékekkel készült, az akkori szabványoknak megfelelően. Hangsúlyozta, hogy a lakóházaknál a villanyszerelés minősége számos esetben nem felelt meg  a korabeli szabványoknak sem, mivel családok, baráti társaságok segítettek az otthonok felépítésében. A használatba vételt nem előzte meg szigorú szabványossági felülvizsgálat.

– Hosszú időn át nem okoztak problémát a mára már alulméretezett vezetékek és az összesodort, szigetelőszalaggal szigetelt kötések, mivel a fogyasztóberendezések, bár nagyobb energiaigénnyel rendelkeztek, száma jelentősen kevesebb volt, mint napjainkban – emelte ki, hozzátéve, hogy egy idő után azonban új fogyasztási szokások alakultak ki, a házak viszont maradtak régiek.

Jelentősen nőtt az elektromos berendezések száma

– A '80-as évektől napjainkig jelentősen megnőtt az elektromos berendezéseink száma,  több tévé, automata mosógép, szárítógép, mosogatógép, számítógép, játékkonzol, mikrosütő, konyhai gép, klíma működik. Energiatakarékosabbak ugyan a korábbiakhoz képest, de mennyiségük révén nagyobb elektromos teljesítményt igényelnek, amit nem, vagy csak rövid ideig képesek ellátni az épülettel egyidős aluvezetékek és kötések, valamint elosztók – részletezte Rucz Gyula. A villanyszerelő felhívta a figyelmet: számos meghibásodást láttak munkájuk során, amit a túlterhelt vezetékek okoztak. Ilyenkor mindig az adott vezetékszakasz  elosztótól a végpontig történő cseréjét javasolják a tulajdonosnak. A szakember elmondta, legszerencsésebb esetben a vezetékanyaghoz és keresztmetszethez helyesen méretezték a kismegszakítókat (biztosítékokat) a lakáselosztó szekrényben. Ekkor túlterhelés esetén leold a kismegszakító, megvédi az érintett vezetékszakaszt a túlterhelés okozta melegedéstől. Sok háztartásban viszont csupán a kismegszakítók cseréjét választották nagyobb értékűre, például egy tíz amperes kismegszakítót tizenhatosra cseréltek.

Nem látjuk, mi történik a vezetékkel

– Látszólag megoldódott a probléma, nem old le a kismegszakító a porszívó, vagy az elektromos sütő bekapcsolásakor, így a fogyasztók egy időben is üzemeltethetők, ám azt, hogy a falban a vezetékkel mi történik, senki sem látja. Nagyobb áramerősség kezd folyni, aminek következménye a melegedés. Ennek hatására az alumínium rideggé, keményebbé válik, a vezetékkötések sodrásai lelazulnak, eltávolodnak egymástól, csökkentve ezzel a vezető-keresztmetszetet, amely tovább fokozza a melegedést. Leginkább a kötéseknél jelentkezik először a túlhevülés – részletezte a szakember. Hozzátette, a kötések szigetelései megolvadnak, a vezetékszigetelések összeégnek, végül zárlat és tűz keletkezik a kötődobozban. Jó esetben a tűz a kötődobozra korlátozódik, rosszabb esetben kiterjed a közelben lévő éghető anyagokra, akár a teljes ingatlanra. 

Nincsenek szem előtt a kötések, későn vesszük észre a bajt

Rucz Gyula elmondta, régi épületeknél nem alkalmaztak több áramkört, így szinte bárhol előfordulhat a kötések túlhevülése. Leginkább az eldugott épületrészekben  – kamrában, padláson – szokott tűz keletkezni, ahol a kötések nincsenek szem előtt, nem láthatók, nem hallhatók a meghibásodás előjelei. A szakember hangsúlyozta, az épülettüzek túlnyomó része elektromos tűz, amely az elavult elektromos hálózat túlterhelése miatt keletkezik, ezért sem ajánlott házat tatarozni a villamoshálózat felújítása nélkül. 

– Meglepően sok felújított ingatlannal találkozunk munkánk során, ahol az elektromos hálózat korszerűsítése elmaradt. A laikus szemlélő csak azt látja, hogy világítanak a lámpák, van áram a csatlakozó aljzatokban, nem feltételezi, hogy probléma lehet az ingatlan elektromos hálózatával. A felújítás során nem szentelnek figyelmet a falban, padláson lévő vezetékek és kötések vizsgálatára, pedig szükség lenne képzett villanyszerelővel átvizsgálni mindent és írásos szakvéleményben nyilatkozatot kérni a megfelelőségről, illetve a szükséges javításokról – sorolta, hozzátéve, hogy a vizsgálat költsége a töredéke egy felújított ingatlan villanyszerelési költségeinek. Az elektromos vezetékek, szerelvények a falsík alatt, láthatatlanul húzódnak, így egy már felújított ingatlannál napvilágra kerülő probléma orvoslása, a burkolatok, szigetelések, vakolat, festés megsérülésével jár. 

 HIRDETÉS 

A bekesvill.hu csapata rengeteg tapasztalatot szerzett villanyszerelési munkák során. Szakemberei készséggel állnak rendelkezésre ingatlanok elektromos vizsgálatában és teljes villamoshálózat tervezésében, kivitelezésében lakossági és közületi ügyfelek részére is. Honlapjukat ITT éri el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában