Maradékok

2023.04.11. 09:58

Medvehagymával és tejszínes-sajtos tésztával menti meg a húsvéti sonkát a békéscsabai mesterszakács

Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács nem maradékként tekint a hűtőjükben még fellelhető húsvéti sonkára, hanem mint egy tésztás étel vagy egy medvehagymás pesztóval feldobott szendvics alapanyagára. Egy a lényeg, a sonka semmiképpen nem végezheti a kukában, új köntöst kell találni neki. Amennyiben szeletekben áll rendelkezésre a főtt-füstölt húsféleség, kiránthatjuk, és petrezselymes burgonyával, valamint friss salátával tálalhatjuk.

Nyemcsok László

A most szezonális medvehagymával számos ételt feldobhatunk /Fotó: MW/

 – Családommal szeretjük a húsvétot, de legalább ennyire kedveljük a gasztronómia szempontjából az ezt követő napokat is – hangsúlyozta a szakember.

– A sonka mellett a medvehagymának is szezonja van áprilisban, tehát ezt is szívesen használom. Fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel rendelkezik. Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. Virágai április végén, május elején nyílnak, ekkorra a levelek elvesztik zamatukat, tehát most kell fogyasztani.

Prohászka Béla elmondta, a pesto, amit mi már pesztóként írunk, az olaszok nemzeti étele. Maga a szó zúzalékot, pépet jelent. 

A pesztó lényegében fűszerkeverék, amit ételek ízesítésére használnak. Maga a szó annyit tesz: zúzalék, pép. Jellegzetes összetevői: bazsalikom, olívaolaj, újhagyma, medvehagyma vagy fokhagyma, parmezán és fenyőmag vagy dió. A lényeg az az elkészítésnél, hogy az olajos magvat forró serpenyőben megpirítjuk, összekeverjük az apróra vágott hozzávalókkal, megszórjuk fűszerekkel, majd kézi botmixerrel pürésítjük. A sonkás szendvicsnek ez a keverék egy plusz jó ízt ad. 

A mesterszakács a medvehagymáról még elmondta, hogy rendkívül egészséges. Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést.

Prohászka Béla kiemelte, családjában a lányok mindig figyelik a recepteket, és a Mindmegette.hu oldalon találtak egy olyan sonkás tészta receptet, amit évek óta használnak.

Hozzávalók: 50 dkg spagetti, só, 20 dkg füstölt sonka,  olaj, 5 dl főzőtejszín, bors , 20 dkg sajt, petrezselyemzöld.

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük. A húsvéti sonkát felkockázzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzákeverjük a tésztát. Alaposan összeforgatjuk reszelt sajttal, és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában