Békéscsaba

2023.04.07. 07:10

Marti Márta: a húsvét a feltámadás ünnepe

A húsvét a keresztény egyházak, köztük a református számára is a legfontosabb ünnep. Marti Márta békéscsabai beosztott lelkésznőt kérdeztük az ünnep üzenetéről.

Szegfű Katalin, [email protected]

Marti Márta: keresztény hitünk középpontjában a húsvét áll /Fotó: Lehoczky Péter/

– A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe. Egyetért ezzel?
– Teljes mértékben azonosulni tudok ezzel a megállapítással, hiszen a húsvét a feltámadás ünnepe. Annak az ünnepe, hogy Jézus Krisztus legyőzte a halált és ezzel a mi számunkra is a halál fölötti győzelmet ígéri, és az örök életet. Ezért keresztény hitünk középpontjában a húsvét áll.

– A nem keresztény emberek nehezen kezdenek bármit is ezekkel a szavakkal. Nekik a húsvét nem ezeket jelenti, inkább csak valamiféle tavaszkezdetet.
– Mindenki kezd valamit az ünnepnapokkal, megéli az adott ünnephez való viszonyulását és a tőle tehető legtöbbet ki akarja hozni belőle. A Szentírásban azt olvassuk, hogy a hit hallásból van. Ahhoz, hogy a krisztushit az én hitem is legyen, ahhoz meg kell ismerni azt a Krisztust, akiről a Szentírás bizonyságot tesz. Ez egyfajta energia befektetés, amit a Szentlélek munkája támogat. Szerintem egy-egy ünnep valós tartalmát – legyen az húsvét, pünkösd vagy karácsony – annak az ünnepnek a valós történései tudják betölteni. Amíg egy-egy személy ismeretei között ezek nincsenek meg, addig is tesz valami olyat, ami a hétköznapokból kiemeli az ünnepet, hogy ünnepnek nevezhesse.

– Mondjuk néphagyományokat követ?
– A néphagyományoknak is lehet üzenete és fontossága, de csupán azoknál megállni még nem a célba érkezés.

– Hogyan zajlik le önöknél, békéscsabai reformátusoknál a húsvéti ünnepkör?
– Nagyhéten hétfőtől kezdődően minden este hat órától istentiszteletet tartunk, melyre Csongrád megyei szolgatársakat hívtunk igehirdetőnek. Nagypénteken 10 órától lesz istentisztelet, valamint 18 órától azt tervezzük, hogy a passiót fogjuk énekelve, olvasva a szívünkhöz közel engedni. Húsvétvasárnap 8 és 10 órától tartunk úrvacsorás istentiszteletet a templomunkban, míg Húsvéthétfőn 10 órától. Ezekre az alkalmakra a hagyományainknak megfelelően legátust fogadunk, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemről egy elsőéves hallgatót. 

– Ha csak egyetlen mondatban kellene megfogalmaznia, mi húsvét üzenete?
– Győzelmes Krisztusunk van! A feltámadott győzelmes Krisztus a záloga a mi győzelmünknek, tehát örök életünknek, ezt jelenti az, hogy hozzá tartozunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában