Munkálatok

2023.04.14. 17:04

Létfontosságú útfelújítások indultak Sarkad környékén

Megkezdődtek a munkálatok, korszerűsítik Sarkad és Gyula között a két híd közötti szakasz eddig fel nem újított részét, valamint Sarkad és az országhatár között a város és a VÉDA-kapu közötti szakaszt – jelentették be a pénteken Sarkadon tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs [email protected]

Cserkúti András, Jova Tibor, Kónya István, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, Tát Margit, dr. Kovács József és dr. Mokán István beszélt a beruházás részleteiről és jelentőségéről

Fotó: Lehoczky Péter

Két, a közlekedés tekintetében rendkívül fontos fontos beruházás valósul meg – hangsúlyozta dr. Kovács József országgyűlési képviselő, hozzátéve: ezek segítik a gyulaiakat, a sarkadiakat, a méhkerékieket, a kötegyániakat és az újszalontaiakat egyaránt, illetve mindazokat, akik Nagyszalonta irányába közelítik meg Romániát, illetve akik a szomszédos országból Nagyszalonta felől érkeznek a térségbe.

A közutak korszerűsítését illetően az elmúlt két évtized legjelentősebb fejlesztései valósultak meg a közelmúltban

 – ismertette dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, sorolva: többek között rendbe tettek Sarkad és Doboz között 2,3 kilométert, majd tavaly megújult Sarkad és Gyula között 2,6 kilométer, és ez a munka folytatódik most a két város között 1,5 kilométeren. Az országhatár felé vezető szakaszt is korszerűsítik, ennek első üteme szintén most indult 2,2 kilométeren.

Kitért arra, hogy az M44-es a bejelentések szerint 2030-ig megépül Békéscsabától a román határig, és Nagyszalontánál becsatlakozik a kiépülő Arad-Nagyvárad gyorsforgalmiba. Hozzáfűzte, lesz le- és felhajtó Békésnél, Doboznál, Sarkadnál és Méhkeréknél is. Kiemelte, ez a térség számára óriási lökést adhat, nőhet a tőkevonzó képessége, és szólt arról, hogy a régió egyik legjelentősebb tárolókapacitása Sarkadon, a volt cukorgyár, az ipari park területén található.

Tervszerűen és kiszámíthatóan dolgozik a közútkezelő

 – ezt hangsúlyozta Kónya István, Gyula alpolgármestere, aki emlékeztetett, hogy egy éve indult a munka Gyula és Sarkad között, akkor rendbe tették az egyik szakaszt, most, egy évre rá pedig elkezdődtek a második szakasz felújítási munkálatai is. Aláhúzta: Gyula a térség turisztikai központja, és fontos, hogy a látogatók minőségi szakaszokon juthassanak el a fürdővárosba.

Beszélt arról, hogy a Gyula és Sarkad között, a két híd közötti szakasz felújítása mellett számos közlekedésfejlesztést célzó beruházás valósult meg a fürdővárosban és környékén. Sorolta: az elmúlt tíz évben megújult a közút egy része Gyula és Elek, Gyula és Kétegyháza között, az elkerülő két szakaszát ugyancsak rendbe tették, a Dénesmajorba vezető utat szintén korszerűsítették, valamint teljesen átépítették a Kétegyházi úti körforgalmat.

Méhkerék polgármestere, Tát Margit elmondta: többször is szorgalmazták a Sarkad és az országhatár közötti szakasz felújítását, hiszen ez számukra létkérdés. Ugyanis Méhkerékről nincs másik út, amelyen keresztül eljuthatnak nap mint nap a gyulai kórházban vagy a városi intézményekben dolgozók a munkahelyükre; vagy másik út, amelyen a Méhkeréken megtermelt több ezer tonnányi zöldséget és egyéb mezőgazdasági árut elszállíthatnák a gazdák.

Emlékeztetett: korábban megújult a Méhkerékre be- és azon átvezető út teljes szélességében. Idén rendbe teszik az önkormányzati 015/3-as út legveszélyesebb részét, amely Kötegyán és a határ irányába biztosít közlekedést. Ez a szakasz közvetlenül kapcsolódik a Kerelápi néven ismert úthoz, amelyet tavaly tettek rendbe, illetve amely így a határig biztonságos közlekedést tesz lehetővé. Így körbe érnek a szálak, az utak, amelyek a méhkerékiek számára ki- és bejárást biztosítanak a településre.

Kötegyán polgármestere, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia elmondta: korábban megújult a kötegyáni bekötőút a vasúti átjáróig, majd később onnan a nagyboltig. A beruházások felbecsülhetetlen jelentőségűek voltak, hiszen ez az út köti össze a zsáktelepülést a külvilággal. Most elkezdődött egy, a kötegyániak számára szintén rendkívül fontos szakasz felújítása. A beruházások jövőképet adnak a falunak, a megfelelő úthálózat révén helyben tarthatók a fiatalok.

Újszalonta polgármestere, Jova Tibor szerint régi álom válik valóra a két felújítással, amelyek kulcsfontosságúak az újszalontaiaknak is. Hiszen a beruházások eredményeként csökken az utazási idő, kényelmesebben elérhetők lesznek a szolgáltatások, az ellátások.

Nyáron érnek véget a munkálatok

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatója elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) maradványforrásából összesen hat projektet valósítanak meg Békés vármegyében, ami összességében több mint 2,5 milliárd forintból 14 kilométer korszerűsítését jelenti.

Gyula és Sarkad között 1,5 kilométert, Sarkad és az országhatár között 2,2 kilométert újítanak fel. A beruházás során gondoskodnak a meglévő burkolat profilmarásáról, a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezet-cseréről, ezt követően kiegyenlítő réteg, majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg és új padka épül. Cserélik a KRESZ-táblákat és újrafestik a burkolati jeleket.

A kivitelezés megkezdődött, a munkaterületet április elején átadták a kivitelezőnek. A munkálatok Gyula és Sarkad között július elején, Sarkad és az országhatár között augusztus elején érnek véget. Addig útszűkületre, sebesség- és forgalomkorlátozásra, az utazási idő növekedésére kell számítaniuk a közlekedőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában