Adomány

2023.04.25. 16:58

Korszerű eszközt és babafészek-csomagokat adott át a Plüss Kommandó Gyulán

Több mint 20 millió forint értékű adományt, GE Giraffe Shuttle transzport eszközt és inkubátort, valamint Babafészek-csomagokat, illetve egyéb textileszközöket adott át a Plüss Kommandó – Alapítvány Az Alapítványokért a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza számára kedden délután Gyulán.

Papp Gábor [email protected]

Fotók: Für Henrik

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa köszöntőjében elmondta, a Plüss Kommandó már nem első alkalommal járt náluk, az alapítvány korábban többször is értékes ajándékokkal lepte meg a Békés vármegyei koraszülötteket. 

A szakember kiemelte, az osztályuk kiválóan felszerelt, de mindig örülnek az olyan fantasztikus ajándékoknak, amelyet kedden is átvehettek.

Nyilka Ildikó, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, GE Giraffe Shuttle transzport eszközt, illetve nyitható-zárható inkubátort adtak át a tagkórház PIC, Koraszülött Intenzív Osztálya számára. Kiemelte, a Giraffe Shuttle transzport egység növeli az ezer gramm alatti koraszülött babák életben maradási esélyeit. Biztosítja a hozzá csatlakoztatható, nyitható és zárható inkubátornak az áramot, működteti a babákat életben tartó berendezéseket, ezáltal lehetővé teszi a picik szállítását a kórházon belül. 

A nyitható-zárható inkubátor melegíti a babát, csökkenti az őt érő stresszt, ezáltal a baba egészségesebben tud fejlődni.

Hozzátette, emellett saját fejlesztésű babafészek-csomagokat adományoztak, amelyek – fogalmazott – bizonyítottan segítik a picik fizikai és idegrendszeri fejlődését. A babafészek megalkotásához tanácsot a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai és nővérei adtak. Az adománycsomag értéke több mint 20 millió 360 ezer forint, amit kizárólag adományokból gyűjtöttek össze hatalmas összefogással.

A koraszülöttek életben maradását segítő babafészek az édesanya méhéhez hasonló körülményeket teremt, így határokat szab és szűkebb teret biztosít a piciknek, növeli a babák biztonságérzetét, puhasága és melegsége pedig kényelmet biztosít számukra. A csomagban található textilek szintén nyugtató hatással bírnak a babákra, ezáltal csökkentik a stresszt.

Mint kiemelte, a gyűjtésnek közel sincs vége, hiszen az alapítvány további koraszülött PIC osztályokat szeretne támogatni, ezáltal esélyt adva a koraszülöttként érkezett babáknak az egészséges fejlődésre és egy boldog életre.

Nyilka Ildikó elárulta, hogy a lánya 29 évvel ezelőtt egy kiló 27 dekával született. Mint mondta, azóta unokája is született, aki szintén koraszülöttként jött a világra. Kifejtette, a közel három évtizedekkel ezelőtti élmények adták az ösztönzést számára, hogy országszerte az alapítvánnyal, összefogással közösen segítse a koraszülött osztályokat, illetve rajtuk keresztül a babákat.

Nagy Lívia, a Mellettem A Helyed egyesület alelnöke a Babafészek csomagok használatát és jelentőségét, Gyarmati János az inkubátor működését mutatta be. A programon jelen volt a Plüss Kommandót szintén segítő Csiszár István, a Sztárban sztár győztese.

Kiemelten figyelnek az újszülöttekre

Dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa hangsúlyozta, intézményükben kiemelt figyelmet fordítanak az újszülött és természetesen a koraszülött gyermekekre. 

– Több évtizedes múltja, hagyományai van annak, hogy a Perinatális Intenzív Centrumban (PIC) ellátjuk a koraszülött gyermekeket – tette hozzá, majd szólt arról, hogy a dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed vezette Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak köszönhetően egy speciális, koraszülöttmentő-autót is sikerült beszerezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában