Egyesület

2023.04.01. 19:42

Forradalmi időutazáson vettek részt a szarvasi városbarátok

Magyarország egyik legrégebbi civilszervezete Szarvas Város Barátainak Köre, amely immár több mint negyven éve kezdte először bontogatni a szárnyait. Mára háromszáznál is több tagot számlál, és évente 24-30 rendezvényt hív életre. A szervezet történetéről, és legutóbbi kirándulásáról elnöke, Bődi János számolt be lapunknak.

Vásári Erzsébet, [email protected]

A baráti kör kirándulócsoportja az Aradi Vértanúk obeliszkje, a Vesztőhely előtt /Fotó: BMH/

Bődi János visszaemlékezett, 1982. október 2-án alakult meg Szarvas Város Barátainak Köre, tehát immár több mint negyvenéves. Alapítóinak névsorában pedig ő maga is szerepel, sőt épp ebben az évben alapította vállalkozását, az Integrál GMK-t. Hozzátette, bejegyezve azonban csak később, 1989-ben lett a baráti kör, de a tényleges kezdetének időpontja szerint a legrégebbi magyar egyesületnek tudhatja magát. Tagjainak száma jelenleg 308, amiből az aktívan szereplők és a programokon résztvevők száma és személye változó. Ha például kirándulásról van szó, akkor általában 40 fölé megy a létszám.

Az elnöktől megtudtuk, elődje Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna volt a Szarvas Város Barátainak Köre élén, akinek 2020-ban járt le a mandátuma.

Elárulta, a feladatot lényegében feleségével, Bődi Jánosnével közösen vállalták el, aki azóta is mindenben segíti a civilszervezettel kapcsolatban. Évente 24-30 rendezvényt szerveznek. Legutóbb egy három napos buszos forradalmi időutazáson voltak Aradon és Temesváron március 10 és 12 között, amit egy nagyszabású nőnapi rendezvény követett március 17-én. A következő találkozójuk április 3-án lesz, mégpedig egy 17 fős elnökségi és felügyelőbizottsági ülés. Majd a magyar költészet napja alkalmából a könyvtárba látogatnak. Szintén áprilisban, 15-én aktívan részt vesznek a szarvasi csülökfesztiválon.

Bődi János a baráti kör céljáról és tevékenységéről elmondta, a lokálpatrióta értékek, a kultúra, a zene, a sport és az épített örökség megőrzése náluk az elsődleges szempont. Mindezeknek fontos eleme például az is, hogy tagjaik megismerjék Szarvast, és a város részleteit, értékeit. 

Ennek érdekében szerveznek idén csoportos látogatást április 21-én a Szárazmalomba és a Szlovák Tájházba, amely programokat a múzeum aktuális kiállításainak – Szarvas 300, Vajda 220, illetve Szabó László játék-báb-makett tárlatának – megtekintésével egészítik ki. Május 1-jén pedig ismét vezető erőként debütálnak a szarvasi Retro Majális szervezésében.

Hagyományos éves közgyűlését május 6-án tartja a baráti kör, az Árpád Szálló dísztermében – ismertette Bődi János. Ezt követi a szervezet bálja, május 20-án, amely immár a negyvenedik lesz életükben. Itt pedig kitüntetéseket is átadnak, egy arany, két ezüst és három bronz emlékplakett formájában. Hozzátette, a díjazottakra javaslatokat a baráti kör tagjai tehetnek, de kitüntetett bárki lehet, aki Szarvas városért tesz.

A fent említett programok teszik ki nagyjából a szervezet első félévét. Bődi Jánostól megtudtuk, a második félév várhatóan egy egynapos budapesti kirándulással indul, ahol a felújított Operaházban néznek meg egy rövidített előadást, valamint ellátogatnak a várba és a lovardába.

Az Osztrák-Magyar Monarchia korszakát idézték fel

Bődi Jánostól megtudtuk, immár a 15. bortúrát szervezték meg március közepén, a fentiekben említett Forrradalmi időutazás címszóval, ami egy Aradot és Temesvárt felölelő, az Osztrák-Magyar Monarchia korszakára emlékező, három napos buszos kiránulás volt. Az első nap, első helyszíne a 13 aradi vértanú tábornok emlékére állított Szabadság-szobor volt a Román-Magyar Megbékélés Parkjában, ahol koszorúztak, és elénekelték a Himnuszt. Itt Bődi János beszédet is mondott, amelynek témája a múlt és jelen találkozása volt, természetesen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcból kiindulva. Ezt követte egy aradi városnézés, este pedig a Balla Géza Pincészetben foglalták el szállásukat, illetve borkóstolón vettek részt.

Szombaton délelőtt az Arad-hegyaljai történelmi borvidéket járták be, délután pedig Lippa, Máriaradna és Solymosvár volt az úticél. Az utolsó napon Temesvárra mentek, ahol városnéző sétával indítottak, majd betértek a helyi Magyar Házba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában