Hagyományőrzés

2023.04.07. 10:36

Csak pöcörög a lé, amiben a Békés vármegyei mesterszakács a sonkát főzi

Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének (MNHSZ) alelnöke kiemelte, szövetségük a tradicionális magyar termékeket, a hagyományokat részesíti előnyben, ezeket a jövőben is minden lehetséges eszközzel támogatják. Ahogy az alelnök fogalmazott: amit az őseinktől tanultunk, azt tovább kell adni gyermekeinknek, a jövő generációnak, igaz ez a húsvéti sonka főzésére is.

Ny. L.

Prohászka Béla (balra) igazi parasztsonkát vagy csülköt főz húsvétra. A mesterszakács mellett Knyihár Mihály csabai hentes és KozsuchKornél, a Békés vármegyei agrárkamara elnöke

Fotó: Imre Gyorgy

Ennek szellemében kitért arra, annak a híve, hogy üstben, felakasztva főzzük a sonkát. Az igazi parasztsonka sóban érlelődik, abban forgatják több hétig, aztán füstölik meg. Tehát a sót felveszi, ezért legalább egyéjszakás kiáztatás után tegyük a főzőlébe. Amibe rakjunk egész borsot, babérlevelet, héjas vöröshagymát és fokhagymát.

– Általában azt mondják, annyi idő kell a sonkának, ahány kiló, én azonban csak kétharmad fővésig tüzelek az üst alá – hangsúlyozta Prohászka Béla. – Ügyeljünk arra, hogy ne nagyon forrjon, csak gyöngyözzön, pöcörögjön a lé. A sonkát a levében hűtsük ki, majd amikor kivettük, csontozzuk ki, tekerjük tiszta konyharuhába, préseljük le, így lehet majd szépen szeletelni. A sonkával együtt főzhetjük a füstölt kolbászt is, a tojást azonban csak akkor tegyük a lébe, amikor már kivettük a sonkát és kolbászt. A megmaradt sonkalé felhasználásával kiváló babgulyást készíthetünk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában