Beol podcast

2023.04.24. 10:40

Amit a fű ültetéséről és gondozásáról tudni kell – a Beol podcast vendége Hankó János

A fűtelepítés hajrájánál tartunk, ha tavasszal füvesítünk, április végéig mindenképpen érdemes elvetni a fűmagot. Hankó János kertésszel, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnökével a füvesítésről, a gyepünk kezeléséről, öntözéséről, a tápanyag-utánpótlás fontosságáról beszélgettünk. Ugyanígy a már meglévő gyepünk gondozása is szóba került.

Ny. L.

Fotó: shutterstock.com

Hankó János kitért arra, hogy a megfelelő talaj-előkészítés után mennyi és milyen fűmagot javasol négyzetméterenként, ugyanígy a műtrágya-felhasználásra, a gyomtalanításra, hogy milyen szereket használjunk. Szólt arról, mit tegyünk a gyepünk foltosodása ellen, ha pedig mégis megtörténik, mit, és hogyan lépjünk. Sokakban felmerül, mikor, mennyi vízre van szüksége a növények, és miért ajánlja a szakember kisebb területre is az automata, félautomata öntözési rendszert.

Beszélt arról, hogy az első fűnyírásnak nincs meghatározott ideje, akkor kell ezt elvégezni, amikor megdőlt a fű. 

Évszaktól is függ, mikor milyen magasságra hagyjuk meg a pázsitot. A kertész ugyan állatbarát, de szerinte a legtöbb esetben a fű és a kutya, macska „együttlétében” a fű húzza a rövidebbet. Érdemes elkeríteni a gyepet a „dolgukat” végző házikedvencektől, házőrzőktől vagy kicsi korukban megtanítani őket arra, hogy hol végezzék el a dolgukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában