Nyitás

2023.03.27. 15:58

Vízre tették a békési kikötőt, szombaton akár már kihajózhatunk a Körösökre

Szombaton vízre kerültek a Békési Kishajó Kikötő lebegő pontonjai, illetve a sárkányhajós eszközöket is elszállították a létesítményhez. A kikötő április elsején nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

Papp Gábor [email protected]

Fotók: Gazsó János

Bár a hétfői időjárás még nem ezt támasztotta alá, de közeledik a jó idő, az igazi tavasz, amellyel párhuzamosan minden évben a Körös-part is felpezsdül. Éppen ezért is kezdtük el múlt szombaton a kikötő úszóstég elemeinek helyükre emelését – nyilatkozta lapunknak Kálmán Tibor polgármester, aki maga is tevékenyen részt vállalt a munkában.

Mint elmondta, ugyancsak a helyszínre vitték a sárkányhajózáshoz szükséges eszközöket, illetve a következő napokban a vizes blokkhoz tartozó elemek, az egyéb, kisebb-nagyobb eszközök, a gumicsónakok és a mentőhajók is helyükre kerülnek. A héten megtörténik a vízügyi hatóság ellenőrzése is, amit követően várhatóan szombaton ki is nyit a kishajó kikötő.

– A visszajelzések szerint jelentős az igény a szolgáltatás iránt, a horgászok már alig várják, hogy levihessék hajóikat a Köröshöz – fogalmazott a polgármester, aki kifejtette, bíznak abban, hogy a kikötő az előző esztendőhöz hasonlóan telt házzal működik majd. Kálmán Tibor a jövő egyik fontos feladatának nevezte, hogy a létesítmény alsó vízi, Mezőberény, Köröstarcsa felé vezető öblét bővítsék.

– A lehetőség iránt óriási az érdeklődés, ezért is szeretnénk lépni ebbe az irányba – tette hozzá. Az alsó vízről a Körösök egyik legkülönlegesebb, vadregényes szakasza közelíthető meg, a szinte érintetlen környezet nagyon sokakhoz áll közel. Mint megtudtuk, keresik a lehetőségeket, jelenleg nincs pályázat ilyen beruházásra, de remélik, hogy előbb-utóbb ilyen jellegű kiírás is elérhetővé válik.

– A kikötő városunk egyik ékköve, más településekről és helyből is rengetegen keresik fel, a békési és a térségi turizmusban is egyre nagyobb szerepet tölt be – folytatta a gondolatot Kálmán Tibor, aki úgy fogalmazott, a létesítmény 2007-es létrejötte óta egyre sikeresebben és eredményesebben üzemel.

– Emellett megtaláltuk azt a működési formát, ami stabilitást ad – ecsetelte. – A Békési Vízisport Nonprofit Kft. olyan bázissal rendelkezik, amely biztosítja, hogy akár egy árhullám esetén is azonnal reagálni tudjon. A létesítmény esetében előnyös Gyula és Békéscsaba közelsége, hiszen az odalátogatók számára is vonzó célpont lehet a kikötő. A már említett alsó víz a csendesebb, nyugodtabb rekreációt kedvelőnek nyújt kikapcsolódást, míg a felső víz a mozgalmasabb, sportosabb időtöltést kedvelőknek is. Mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot, a vizek használói között a mögöttünk hagyott években a hozzáállás változott, erősödött az egymásra való odafigyelés.

Kálmán Tibor kifejtette, bíznak abban, hogy a Körösök völgye stratégia részeként újabb pályázati források állnak majd rendelkezésre, amely a kikötő és Dánfok fejlesztésére is lehetőséget adhat.

Kérdésünkre a polgármester kifejtette, az időjárás melegedésével várhatóan május második felében a lakóhajók is elérhetővé válnak. Szólt arról, hogy a Dánfoki Üdülőközpont nyári szezonja az előzetes foglalások alapjának jónak ígérkezik.

– Ismét nagyon sokan látogatnak majd Békésre a különböző vándortáboroknak köszönhetően, sőt egy új, békéscsabai tábor is érinti majd városunkat – számolt be a fejleményekről.

Fejlesztéseket is terveznek

Kálmán Tibor elmondta, a Békési Kajak Kenu Club pályázott az önkormányzat együttműködésben a Leader kiírására, és kedvező döntés esetén napelemes világítást, irodakonténert és rendezvénysátrat szereznének be. Ugyancsak pályáznának a kikötő mobilizálásának fejlesztésére is.
Dobi István, a Békési Vízisport Nonprofit Kft. ügyvezetője elárulta, a kikötő tavaly átlagosan 98 százalékos kihasználtsággal működött.

Mint megtudtuk, ebben az évben is számos programot szerveznek majd, ismét megtartják az Egy hajóban evezünk túrát, várhatóan újra lesz majd úszóverseny, terveznek teljesítménykört, sárkányhajó-versenyt, halászlé- és bográcsos főzőversenyt. Arra törekednek, hogy minél szélesebb körű szolgáltatást nyújtsanak a hozzájuk érkező vendégeknek.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában