Különbségek

2023.03.08. 13:21

Térképre tették a magyar fizetéseket: Békésben 256 ezer az átlagkereset

Évek óta csökken a vidéki bérek leszakadása a fővárosi keresetekhez képest, a különbség azonban a Világgazdaság elemzése szerint még mindig nagy: Budapesten másfélszer akkora volt a havi átlagos nettó fizetés tavaly, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés vagy Nógrád vármegyében.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

Mint a gazdasági portál összeállításából kiderül, a legfrissebb adatok szerint országosan 342 ezer 984 forint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete, nálunk 255 ezer 655 forint.

Vidéken továbbra is a legtöbbet az ipari fellegvárakban lehet keresni, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér vármegyében egyaránt 50 ezer forinttal nőtt egy év alatt az átlagbér, amely bőven 300 ezer forint felett alakult tavaly ezekben a vármegyékben, összesen pedig a 19-ből nyolc vármegye lépte át ezt a határt.

A kelet–nyugati megosztottságot alátámasztja, hogy a keleti országrészben egyedül Pest és Heves vármegyében volt 300 ezer forint fölött az átlagfizetés.

Mint írták, azonban azt is látni kell, nem magyar jelenségről van szó, a szomszédos országok közül Szlovákiában és Romániában is hasonló területi különbségek figyelhetők meg: míg a pozsonyi kerületben tavaly 1599 euró volt a bruttó átlagkereset, addig Eperjesben mindössze 1011, sőt a kerületek felében még az 1100 eurót sem érte el.

Keleti szomszédunkban pedig a megyék többségében 2000 lejjel, azaz mintegy 150 ezer forinttal volt kevesebb az átlagbér, mint Bukarestben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában