Riasztás

2023.03.07. 13:58

Sok esőt jósoltak, így közel kétszáz kilométeren van elsőfokú készültség a Körösökön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő hat napban 20 milliméter körüli csapadék várható a Körösök vízgyűjtőjén, a hét közepétől kezdődő felmelegedés hatására a hegyvidéken is eső formájában – tájékoztatta hírportálunkat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Papp Gábor

Fotók: Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság

A hidrológiai helyzetre való tekintettel elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán.

A Kövízig működési területén lévő, 341 kilométer hosszú elsőrendű árvízvédelmi töltésből 196 kilométer hosszon tartanak elsőfokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. 

A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végzik, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetik el.

a Kövízig működési területén több helyen végeznek vízvisszatartást.

Jelenleg az igazgatóság három belvízvédelmi szakaszán van elsőfokú készültség érvényben a Holt-Sebes-Körösi, az Élővíz-csatornai és a Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon. A szakemberek jelenlegi helyzetben is kiemelt figyelmet fordítanak a vízvisszatartásra. Síkvidéki jellegből adódóan – lehetőség szerint – emelt vízszinten tartják az üzemeltetésükben lévő holtágakat, és – ahol gravitációsan feltölthetőek – a csatornákat is.

A belvízátemeléseket a szükséges minimális mértékben végzik úgy, hogy a csatornák befogadóképesek maradjanak nagyobb csapadék esetén is.

Megerősítették, feltöltik a Mályvádi-erdő mintegy 20 kilométernyi belső csatornáját a Fekete-Körösön érkezett árhullám segítségével. A hidrológiai helyzetet kihasználva, a Kövízig működési területén több helyen végeznek ilyen vízvisszatartást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában