JóPálya

2023.03.23. 14:02

Pályára állították a nagybánhegyesi nyolcadikosokat

Nagybánhegyesen a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola diákjait pályára állította a kamara. Osztályfőnöki órát tartott Butora Hajnalka, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója szerdán az iskolában.

Cs. I.

Butora Hajnalka tartott osztályfőnöki órát

Forrás: Facebook

Mint az a JóPálya – és a Tiéd? közösségi oldalon olvasható, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola hetedik osztályos tanulói megtudták, hogy bár távolinak tűnik, hogy szűk egy év múlva dönteniük kell a továbbtanulásukról, már most el kell gondolkodni, hogy gimnáziumban, technikumban vagy szakképző iskolában szeretnék folytatni a tanulmányaikat, melyikre mi jellemző. Mivel a településen nincs középiskola, a diákoknak azt is át kell gondolniuk a szakirány mellett, hogy ingáznak-e, vagy kollégiumi elhelyezést kérnek majd, illetve szintén fontos kérdés, hogy hány évet szeretnének tanulni. 

A gyerekek megtudták, hogy a szakképző iskola hároméves képzést nyújt és szakmát ad, a gimnázium érettségivel záruló, általában négyéves tanulmány, a technikum öt éve alatt pedig érettségit és technikumi végzettséget is kap a gyermek. Szó esett arról is, hogy néhány gimnáziumban és technikumban van nyelvi előkészítő évfolyam is, ez plusz egy évet jelent a képzésben.
A kamara számos pályaválasztásban segítő tevékenységet végez a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával: osztályfőnöki órákon túl szülői értekezleteket tart, tanműhely- és üzemlátogatásokat szervez, szakmaismereti vetélkedőt, pályaorientációs táborokat és alkotópályázatot hirdet, illetve egyre nagyobb az igény az egyéni, pályaorientációs tanácsadásra is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában