Évértékelő

2023.03.07. 16:05

Öngondoskodó település: a jó megoldásokat keresik Pusztaföldváron

Pusztaföldvár önkormányzata az elsők között lépte meg 2022 őszén az „összeköltöztetést” az energiaárak elszabadulása után. A település közintézményeinek közüzemi díjain szerettek volna spórolni, és a költségvetést nem túlterhelni egy ilyen váratlan fordulat miatt. Azóta eltelt félév. Sonkolyos Szabolcs polgármester értékelte a tavalyi évüket és az idei év kilátásairól is beszélt.

Csete Ilona [email protected]

Sonkolyos Szabolcs: a spórolás a jó irány /Fotó: Csete Ilona/

– Voltak nem várt kiadásaink a tavalyi év végére, a termelőknek az adóvisszatérítés (6 millió forint) és más törvénymódosítások befolyásolták költségvetésünk kiadási oldalát. A költségmegtakarításokra tett drasztikus intézkedéseink viszont beváltották a reményeinket: nem volt kiadás a bezárt intézmények esetében, a polgármesteri hivatalban lekapcsoltuk a gázkazánt, itt csak áramszámlánk képződik azóta is. 

– Fatüzelésre álltunk át. Igaz, volt egy-két hidegebb reggelünk, de a nap második felére átmelegedtünk – tette hozzá a polgármester. A földvári önkormányzat egyébként majd 9 millió forintot kapott rezsikompenzációként a számlák kifizetésére.

Az idei évi költségvetésük kapcsán kiemelte a polgármester: 2019 óta a spórolás az irány, ez igaz az idei évükre is. 

– Ennek is köszönhető, hogy a szennyvízberuházást megoldhatjuk. Vannak híreink, konkrétumok: Kardoskúttal konzorciumban gondolkodunk. Az Alföldvíz Zrt. szakembere pedig a legutóbbi testületi-ülésünkön arról tájékoztatott bennünket, hogy az előkészítő munkák megkezdődtek. A pusztaföldvári lakosságnak ez a projekt nem kerül pénzébe. Van 160 millió forint tartalékunk. Nem kívánunk adót emelni, újabb adónemeket bevezetni. Vállalkozások települtek a környékünkre, a meglévők is fejlesztenek, ez mind helyi iparűzési adóbevételt hoz önkormányzatunknak. Bizakodunk, hogy öngondoskodó településként jó megoldásokat találunk – tette hozzá.

Az idei közmunkaprogram kapcsán arra emlékeztetett, hajdan, 2015 környékén több mint 120 földvárit foglalkoztattak. Napjainkban 17 főre számíthatnak. A mezőgazdasági programban hárman vannak, a többiek a településrendezést végzik.

Sonkolyos Szabolcs a foglalkoztatás témában arról is beszélt, hogy a roma felzárkóztató programokba bekapcsolódnak, pályázik az önkormányzat. Zöldségdaraboló üzemet szeretnének létrehozni.

– Apáca (étolajat  és ivóleveket készítenek) és Kaszeper (zöldség- és gyümölcsszárító üzemel) szomszédságában mi a zöldségdarabolóval szállnánk be a napközis konyhák ellátásába – indokolta a munkahelyteremtő szándékot a településvezető.

A pusztaföldváriak jogos igényére reagálva az önkormányzat folyamatosan javítja önerőből és pályázati forrásokat bevonva az utakat. 2023-ban a Magyar Falu Programban és a TOP Plusz-ban megpályázták a Bajcsy utcát.

– A Táncsics, a Vörösmarty, a Kelet utca egy része, a Petőfi utca útalapja korábban elkészült, forrás ha érkezik, a végleges aszfaltozásukat kell megoldanunk – nyilatkozta a település vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában