Gyula

2023.03.31. 18:36

Negyvenkét bort értékelt a zsűri

Negyvennyolcadik alkalommal rendezték meg a nagy hagyományokkal rendelkező, több évtizedes múltra visszatekintő városi borversenyt pénteken délután a gyulai Vigadóban.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Mint azt Szatmári Sándortól, az esemény egyik szervezőjétől megtudtuk, a megmérettetésre négy kategóriában, fehér-, vörös-, rozé, valamint gyümölcs- és desszertbor kategóriában nevezhettek az érdeklődők. A mintákat szakmai zsűri értékelte, aminek munkáját egy társadalmi zsűri, a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének tagjai is segítettek.

– Tulajdonképpen egy szakmai tanácsadással egybekötött programról van szó, hiszen a versenyzők konzultálhatnak is szakemberekkel, átbeszélhetik, hogy mit érdemes tenni, hogy még jobb bort készítsenek. Így összességében egy kellemes délutánnal egybekötött szakmai beszélgetésen tölthettünk el kellemes órákat, amelyet egy baráti összejövetel koronázott meg cigányzenekar muzsikája mellett – fogalmazott. Kérdésünkre elmondta, ebben az évben összesen negyvenkét bort küldtek be készítőik. Mint kiemelte, sajnos a koronavírus-járványt követően csökkent a minták száma.

Felvetésünkre kifejtette, a városban nagy tradíciói vannak a borkészítésnek. Példaként említette a törökzugi városrészt, ahol most egy lakótelep található, de korábban szőlőskertek helyezkedtek el. 

– A hagyományok egészen a németek betelepüléséig, a török hódoltság utáni időszakig nyúlnak vissza – tette hozzá. A szakmai zsűrit Bodor Martin borász, Pintér Tamás borász, Niedermayer Ádám borász alkotta, a társadalmi zsűrit munkájában Lukács Sándor és Bengery Zsolt vett részt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában