Vésztői Református Egyházközség

2023.03.09. 19:30

Letették a körösújfalui templom alapkövét, rajtol az építkezés

Ünnepélyes keretek között letették csütörtökön a négyszáz-ötszáz lelkes Körösújfaluban annak a református templomnak az alapkövét, amelynek építésére több mint 150 millió forint kormányzati támogatást kapott a Vésztői Református Egyházközség. A munkálatok napokon belül rajtolhatnak, az istenháza egy éven belül készülhet el.

Licska Balázs

Az időkapszula elhelyezése után a körösújfalui református templom alapkövet dr. Kovács József, Dorcsák Ignác Pál, Demeter Ottó és Szabó Csaba tette le. A szerző felvétele

A vágy sokkal korábban megszületett a helyiek szívében – kezdte Dorcsák Ignác Pál, a Vésztői Református Egyházközség lelkésze, aki szerint a falubeliek úgy várták a templom építését, mint családok a gyermek születését. Emlékeztetett, hogy most a maroknyi gyülekezet a kultúrházban találkozik, hol többen, hol kevesebben, karácsonykor nagyjából harmincan vannak az istentiszteleteken. Isten kegyelméből most adódott egy lehetőség, hogy egy templomot építsenek, ahova a hívők felekezettől függetlenül betérhetnek, hogy imára kulcsolhassák kezeiket. Az elmúlt időszakban, az előkészületek során számos problémával szembesültek, de Isten megsegítette őket, ennek megfelelően egy erre utaló ige került az alapkőre.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő is beszédet mondott az ünnepségen

– Ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által – idézte Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese. Hangsúlyozta: egy közösség életében mindig csoda, amikor templomot építhet, köszönet jár ezért Istennek, hogy ezt lehetővé tette, illetve a kormánynak a támogatásért. Hozzáfűzte: hitre, reményre és szeretetre van szükség egy templom építéséhez.

Mint fogalmazott, egy templom egyben iskola, kórház, otthon és vár is. Iskola, mert a templomban a legnagyobb mestertől tanulhatnak alkalomról alkalomra, ahol megismerhetik, hogy kié az igazság. Tanulhatnak többek között jóságról, hűségről, békességről, az élet legfontosabb dolgairól, amelyekre minden közösségnek szüksége van. Kórház, mert sok a beteg, akik gyógyulásra, megerősödésre várnak, és hozzátette, hogy bár sok testi nyavalya akad, még több lelki. A templomban a legnagyobb orvos, az Úr rendel és ad megnyugvást. Otthon, mert sokan otthontalannak érzik magukat, a templom viszont egy olyan hely, ahol szeretettel várnak és ahova Isten hív mindenkit. Emellett vár, mert a templom menedéket, biztonságos helyet jelent.

A Békési Református Egyházmegye gondnoka, Markó István arról beszélt, hogy amikor a Szentlélek Körösújfaluban jár, ugyan talál befogadó lelkeket és gyülekezetet, hiányérzete is lehet, és felteheti a kérdést, hogy hol van Isten háza. Hangsúlyozta: most lesz Istennek háza, és mindent az Úr tesz, intéz.

Körösújfalu polgármestere, Szabó Csaba köszönetet mondott azért, hogy egy több évtizedes álom valóra válhat. Emlékeztetett: a most négyszáz-ötszáz lelkes falu 1955-ben vált önálló községgé, és mivel egykor itt tanyavilág volt, nem építtetek az elődök templomot. Ezért mindig is volt minden helybeliben egyfajta hiányérzet. Beszéltek és álmodoztak arról, hogy szükség van egy templomra, amely helyet adhat istentiszteleteknek, egyházi rendezvényeknek az esküvőktől a keresztelőkig. Örültek, hogy az ügy mellé állt dr. Kovács József országgyűlési képviselő és a Vésztői Református Egyházközség is, és sok munka után eljutottak odáig, hogy az óvoda melletti, Tavasz utcai munkaterületet átadhassák a kivitelezőnek.

Csak a keresztény Európának van jövője

Meggyőződése, hogy elemi igény van templomokra azokon a településeken, ahol eddig nem voltak – hangsúlyozta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Emlékeztetett: pár éve római katolikus templom épült Tarhoson, most pedig református épül Körösújfaluban.

Hozzátette: meggyőződése az is, hogy Magyarországon a nem hívő ember is keresztény, mert minden magyar keresztény Szent István óta. Ha István nem vette volna fel annak idején a kereszténységet, akkor ma nem lenne Magyarország. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szent király felajánlotta országát Szűz Máriának, ezzel pedig egy olyan kegyelmi, kivételes helyzetbe került a nemzet, amely meghatározza a jövőt. Mint fogalmazott, csak keresztény Európának, azon belül pedig csak keresztény Magyarországnak van jövőképe, ezért is fontos, hogy legyenek templomok, és úgy véli, egy négyszáz-ötszáz lelkes település is méltó arra, hogy legyen temploma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában