Bemutató

2023.03.09. 18:12

Katonai helikoptereket nézhettek meg az érdeklődők Békéscsabán - galériával, videóval

Helikopterbázis-bemutatót tartott a Magyar Honvédség a békéscsabai repülőtéren. A forgószárnyú repülőgépek mindegyikét személyzet mutatta be az érdeklődőknek.

Gyemendi Réka

Fotó: Bencsik Ádám

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljhoz érkezett Szolnokról a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterbázis tábori kihelyezésük, gyakorlatozásuk céljából. A rendhagyó eseményen bemutatták a legújabb rendszeresített eszközeiket, vagyis több helikoptert. A Békéscsabán történő gyakorlatuk során ezzel a nyílt nappal biztosítottak lehetőséget az érdeklődőknek, továbbá a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskoláknak, hogy betekintsenek a Magyar Honvédség életébe.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Magyar Honvédség kiképzési feladatotokat hajt végre március 5-től március 10-ig, Békéscsabán és környékén. Mivel a végrehajtás során légi eszközöket vonnak be, ezért 12 és 23 óra között a megszokottnál intenzívebb hanghatásokra számíthat a lakosság egészen péntekig.

A rendezvényen elhangzott, a városlakók értesítését követően megugrott az érdeklődés a gépek iránt, ezért döntöttek úgy, hogy nyílt nap formájában mutatják be a gépeket. Ezek mindegyike mellett személyzet állt, akik információkkal látták el az érdeklődőket, akiknek természetesen képek készítésére is lehetőségük volt.

A rendezvényen a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda is részt vett, melynek munkatársai hasznos információkkal látták el a katonai szakma, helikopterezés vagy a repülés iránt érdeklődőket.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár 2023. január 1-jén alakult meg az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár jogutódjaként. Fő tevékenységeik közé tartozik a különleges műveleti feladatok végrehajtása nemzeti vagy NATO-parancsnokság alárendeltségében; a különleges felderítés (SR); a közvetlen műveletek (DA), illetve a katonai segítségnyújtási feladatok (MA). Emellett teendőikhez tartozik a békefenntartó feladatok ellátása, a katonai műveletek végrehajtása a haza védelme és a szövetségben vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében. Alegységeiből alkalmi harci köteléket alakítva, együttműködve a légierővel és más szárazföldi támogató kötelékekkel váratlan, katonai erő alkalmazását igénylő műveletek végrehajtása alkalmasak. Részt vesznek továbbá harci kutató-mentő feladatokban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában