Újabb fontos lépés

2023.02.16. 13:53

Védelmi ipar: felületkezelő épült a gyulai Airbus mellett - galériával, videóval

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a védelmiipar-fejlesztés egyik újabb lépésének nevezte a Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat megalakítását csütörtökön Gyulán.

P. G.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (középen) a védelmiipar-fejlesztés egyik újabb lépésének nevezte a Gyulán történeteket. Jobbra dr. Görgényi Ernő polgármester

Fotó: Lehoczky Péter

A magyar haderőfejlesztés egy stratégia, egy elképzelés, egy terv szerint halad, hiszen, s ha közvetetten, de Gyulán is a magyar haderőfejlesztés, és ezen belül a védelmi ipar fejlesztésének vagyunk tanúi – fogalmazott beszédében Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Mint elmondta, a gyulai beruházások első lépése az Airbus Magyarországra érkezése volt, ami a terveknek megfelelően elkezdte vonzani beszállítói körét is.

A honvédelmi miniszter az említett stratégiából két elemet emelt ki. Mint kitért rá, 2016/2017 táján az akkori Orbán-kormány alatt hazánk gazdaságteljesítő képessége eljutott odáig, hogy előrelátó módon elkezdődhetett a gondolkodás a magyar haderő újrafegyverzéséről. A kabinet úgy döntött, hogy ebben kifejezetten európai beszállítókra fog támaszkodni. Hozzátette, másik fontos alapvetésként azt fogalmazták meg, hogy nem pusztán hadfelszerelési eszközöket vásárol hazánk, hanem a lehetőségek szerint, gyártást is hoznak Magyarországra a beszerzésekhez kapcsolódóan.

Gyula és Békéscsaba környékére hozzák mindazt, ami repül

– Ennek a stratégiának az egyik fontos, egyik legtökéletesebb megvalósulását láthatjuk Gyulán. Létrejött az Airbus gyára, mint a védelmi ipar egyik fontos eleme, és ezzel párhuzamosan Magyarország légiereje Airbus helikopterekkel bővült, illetve bővül. A Satys pedig kapcsolódik az Airbushoz, hiszen annak tradicionális beszállítója, és hamarosan hazánkban is elkezdi a termelést – fogalmazott a szaktárca vezetője. Mint mondta, a beruházások részei egy Magyarország szempontjából is fontos stratégiának, amelynek lényege az, hogy Gyula és Békéscsaba környékére hozzák mindazt, ami „repül”, és innen is épül a magyar haderő és a magyar védelemi ipar fejlesztése.

– Komoly, sok éven át tartó fejlesztési koncepció valósul meg, ami a meglévő egységekre támaszkodva és továbbiakkal kibővülve egy egész ökoszisztémát hivatott létrehozni – tette hozzá. – Ennek részeként a tudás-kutatásfejlesztés, az egyetemi képzés és az infrastruktúra fejlesztése is csatlakozhat ehhez az előremutató projekthez.

Fontos lépés történt meg. Balról dr. Görgényi Ernő és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, mellettük Christophe Cador és Palkovics László
Fotós: Lehoczky Péter

Christophe Cador, a Satys Group alapítója és vezérigazgatója, elmondta, cégcsoportjuk harminc éve az Airbus partnere.

– Az, hogy közvetlenül az Airbus gyulai gyáregysége mellett telepedtünk le, elősegíti, hogy gyorsan, kellő időben tudjuk kiszolgálni partnerünk igényeit, és azt is, hogy az alkatrészek, a termékek biztonságát a legmagasabb szinten biztosítsuk számukra – emelte ki. Hangsúlyozta, a négy kontinensen jelen lévő Satys csoport számára a gyulai üzemegység megépülése jelentős stratégiai fordulópontot jelent. A cég Franciaországban és Portugáliában már jelen van gyártóegységekkel , a gyulai üzemből kiindulva pedig a Rajnától keletre eső piacok meghódítását szeretnék elérni. Hangsúlyozta, a gyulai üzemegység megnyitása óriási lehetőséget biztosít számukra, hogy bővítsék az európai légi ipari ellátási láncban kifejtett tevékenységüket. Nyomatékosította, hogy az Aibrus számára fontos a magas minőség előállítása, és a gyulai üzemegységgel a legmodernebb technológiai követelményeknek is megfelelnek a felületkezelés és az alkatrészek festése tekintetében. Kitért arra, hogy a cég óriási összeget, 17 millió eurót invesztált a beruházásba.

– Ez Európa talán egyik legnagyobb fejlesztése jelenleg a légi ipari ellátási lánc területén – folytatta a gondolatot. – Az itt alkalmazott szervezési módszerek, a folyamatirányítási rendszer és a felületkezelési eljárások automatizálása úttörő fontosságú telephellyé léptetik elő az új gyulai üzemegységet. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotós: Lehoczky Péter

Palkovics László: kiemelkedő, ami Gyulán történt

Palkovics László, a vegyesvállalatot magyar részről létrehozó N7 Holding Zrt. vezérigazgatója kifejtette, amikor az említett 2016-os döntést követően 2018-ban megkezdték a hadiipar fejlesztését, illetve 2020-ban létrehozták az irányokat meghatározó stratégiát, nem gondolták, hogy mindez nem sokkal később ennyire aktuálissá válhat. Az említett stratégia alappillérei közül kiemelte a saját tulajdonú, gyártással és szolgáltatással foglalkozó cégek, illetve a hadiipari eszközök javítását, karbantartását végző cégek fejlesztésének jelentőségét, valamint külföldi cégekkel technológiai partnerségek létrehozását. Utóbbi tényező kapcsán szólt az Airbus gyulai gyárának fontosságáról, amely rövid időn belül, az autóiparban megszokottnál lényegesen gyorsabban, egyik beszállító cégének hazánkba települését is magával hozta. Kitért arra, hogy a technológiai partnerségek esetében hazánk gondoskodik a gyárak, üzemek külső infrastruktúrájáról, az utakról, a közművekről, illetve kialakítják azt az innovációs ökoszisztémát, ami szükséges ahhoz, hogy a vállalatok hosszú távon működhessenek. A partnerek hozzák a tudást, a technológiát, a piacismeretet, a piaci hozzáférést és a vállalkozói kultúrát. Minderre példaként említette a zalaegerszegi Rheinmetall harcjárműgyárat, illetve szólt arról, hogy decemberben egy új lőszergyár alapkövét tették le Várpalotán. Úgy fogalmazott, kiemelkedőnek tartja, ami Gyulán történik.

Palkovics László
Fotós: Lehoczky Péter

– Magyarországon régóta nem volt repülőgépipar, és annak az újraépítésére kaptunk esélyt azzal, hogy az Airbus hazánkba, Gyulára hozta alkatrészgyárát – folytatta a gondolatot. – Létrejön az a kultúra, amely Magyarországot felhelyezi az repülőgépipar térképére.

Elmondta, a gyulai beruházás kapcsán nagyon gyorsan létrejöttek azok az infrastrukturális elemek, amelyekre a gyáraknak szükségük volt. A közeljövőben még egy, korábban megígért körforgalmat is kialakítanak, illetve a békéscsabai repülőteret is átépítik majd, aminek a tervezése zajlik. Sikertörténetként említette a Békéscsabai Szakképzési Centrum átalakítását, amely a megteremtette azt a középfokú oktatási környezetet, amely biztosítja az üzemek számára a szakembergárdát.

Palkovics László hangsúlyozta, a partnerségek révén innovációs képesség jön létre, amely az ország számára ellátásbiztonságot, továbbá exportképes terméket jelent.

A harmadik francia vállalat érkezett öt éven belül

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a Satys a harmadik francia vállalat, amely megjelent a városban, amely befektetett Gyulán. 

– Mindhárom francia befektetés az elmúlt öt évben történt – tette hozzá. – 2018-ban Európa legnagyobb, laboratóriumi, köztük élelmiszer-vizsgálatokkal foglalkozó vállalata, az Eurofins jelent meg Gyulán, amely a helyi Food Analytica Kft.-t vásárolta meg, és jelenleg is sikeresen és eredményesen működnek.

A második francia cég, a világvezető légi ipari vállalata, az Airbus, amely 2019-ben jelentette be, hogy Gyulán építi meg legújabb helikopteralkatrész-gyárát, amely tavaly nyáron elkészült, és el is indult a termelés. A harmadik francia befektető a Satys tulajdonosként jelenik meg az Airbus mellett működő felületkezelő üzemben. 

Dr. Görgényi Ernő
Fotós: Lehoczky Péter

 

– Stratégia célunk, hogy a város gazdasága több lábon álljon. A nemzetközi hírű turizmus, nemzetközi hírű húsipar és más ágazatok mellett a modern high-techipari tevékenységnek is meg kellett jelennie városban, és fejlődnie kell ahhoz, hogy Gyula város gazdasága és népességmegtartó ereje növekedjen – emelte ki a polgármester. 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában