Évértékelő

2023.02.25. 18:07

Mozgalmas volt az év a nagybánhegyesi szlovákoknál

Nagyon mozgalmas és eseménydús évet zárt a Nagybánhegyesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Tavalyi tanácskozásaikon majd 100 határozatot hoztak. Kiemelkedő esemény volt a nagybánhegyesi szlovákság életében az I. szlovák alkotótábor, amelynek a fővédnökségét Paulik Antal, a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója vállalta. Erről is beszélgettünk Pepó Jánossal, a nemzetiségi önkormányzat elnökével.

Csete Ilona [email protected]

Nagybánhegyes szlovákságáért díjat kapott Ocsovszki Ildikó

Forrás: BMH

Az alkotótábor megvalósításáról és eredményeiről egy kiadvány megjelentetését is vállaltuk, 2022-ben a fenyőfa alá már oda is tudtuk tenni. Az év során lehetőségünk volt két alkalommal is kimagasló szlovák kulturális eseményen való vészvétellel jutalmazni az egész éven át aktív közösségi munkát végző társainkat

 – mesélte Pepó János.

– Közösen megtekintettük a Szarvasi Vízi Színházban a SĽUK - Szlovák Nemzeti Táncegyüttes előadását, valamint decemberben Békéscsabán Jozef Holly és zenekara koncertjét a Csabagyöngyében. Októberben, a reformáció napján az evangélikus gyülekezettel közösen szerveztünk megemlékezést a bánhegyesi evangélikus gyülekezet önállóvá válásának 165. évfordulója alkalmából. Koszorúztunk, majd a templomban meghallgattuk az egyháztörténeti kutatásokat is végző dr. Zsilák Mária és Rágyanszki György előadását az önálló gyülekezet megalakításának körülményeiről, a karizmatikus lelkészek hatását a település hitbéli, gazdasági fejlődésére, valamint az evangélikus iskolák létrehozására. Decemberben pedig, a nemzetiségek napja alkalmából rendezett bensőséges hangulatú összejövetelünk kiváló lehetőség volt egy évértékelésre, valamint átadtuk a Nagybánhegyes szlovákságáért díjat - sorolta az elnök.

2022. év díjazottja Ocsovszki Ildikó zenepedagógus lett, aki 9 éve tanítja citerázni az általános iskolás korú gyermekekből álló Iglice citera együttest: 

A nagybánhegyesi szlovák közösségi élet meghatározó személyisége ő, aki a nagybánhegyesi szlovák népdalokat tematizálta és a készülő CD zenei szerkesztésének alapját előkészítette. Rendezvényeinken a nagybánhegyesi szlovák népdalok előadásával szerepelt. Az egyházi eseményeinken, valamint a Bánhegyesi füzetek könyvbemutatóin szlovák énekekkel rendszeresen közreműködik

 - méltatta Ildikó munkásságát az elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában