Érzékenyítő foglalkozás

2023.02.22. 13:10

Lélekmozgatással az elfogadásért Orosházán

Orosháza-Rákóczitelepen az általános iskola tanulói csatlakoztak a magyar parasport napjának Lélekmozgató elnevezésű programjához. A Lélekmozgató valójában egy érzékenyítő foglalkozás, sportos, játékos aktivitások együtt.

Csete Ilona [email protected]

Közös céljuk a fiataloknak, hogy felhívják a lakosság figyelmét a fogyatékossággal élők társadalomba való beilleszkedésének fontosságára. A rákóczitelepi diákok ellátogattak ennek jegyében a Vadvirág Esély Klubba is. Az iskola igazgatója, Kis Gabriella beszámolt a részletekről.

– A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2023-ban hatodik alkalommal szervezi meg a Magyar Parasport Napját február 22-én. Az érzékenyítés céljából létrehozott Lélekmozgató programja arra invitál mindenkit Magyarországon, hogy ünnepeljük együtt a magyar parasportot és hazánk fogyatékossággal élő sportolóit. Közös célunk felhívni a lakosság, kiemelten az ifjúság figyelmét a fogyatékossággal élők integráló teljes befogadásának fontosságára.

– A parasport napjához azért kapcsolódott intézményünk, mert a szakmai alapdokumentum szerint befogadó iskolaként minden tanulót, aki hozzánk felvételét kéri, fel is vesszük. Integrációs felkészítést biztosítunk beszédfogyatékos, mozgásszervi fogyatékos, autizmus spektrumzavar és egyéb zavarral küzdők számára. Az intézmény pedagógusai hisznek a gyerekekben és minden megtesznek azért, hogy teljes életet élhessenek, önmagukat elfogadó teljes értékű felnőtté cseperedjenek. Fontos a lelki támogatás, önbizalom növelés, ez egybecseng a program célkitűzéseivel – fűzte hozzá a pedagógus.

A Vadvirág Esély Klubbal a karácsonyi ünnepkörben volt közös programjuk. Az intézmény fiataljai ellátogattak az iskolába, az általuk készített rajzokkal, ajándékokkal kedveskedtek az alsós tanulóknak. Közösen énekeltek.

A mostani alkalommal a felsős tanulók jártak a klubban. Volt közös torna, hagyományápolás, néptánc, beszélgetés, ismerkedés.

– A programot iskolánk tanuló izgatottan várták. Talán kicsit féltek is az ismeretlen helyzettől. Alaptalanul. A megvalósítás élményben és örömben gazdag volt. Sok mozgással, nevetéssel.

Ölelés, közös tánc, játék

A diákok így fogalmazták meg élményeiket a hétfői nap kapcsán: – Tetszettek a játékok, a tánc. Jól éreztem magamat a közös tornán, nagyon jól estek az ölelések, máskor is szívesen elmennék a klubba; Kedvesek voltak a klubtagok, jókat játszottunk, táncoltunk, sokat nevettünk; Azt hittem, hogy unalmas lesz, de nagyon jókat játszottunk! Mindenki mosolygott, amikor beléptünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában