A rácson túl

2023.02.09. 17:47

Ha kell a cucc – a börtönélet sötét titkairól rántották le a leplet Orosházán

Fiataloknak, az orosházi Eötvös iskola diákjainak, pedagógusainak tartott őszinte hangvételű előadást a gádorosi születésű, napjainkban Maroslele polgármestereként dolgozó Drimba Tibor. Hajdan a büntetésvégrehajtásban szerzett tapasztalataiból merítve immáron tíz éve járja a fiatalok közösségeit, hogy a megelőzésről beszéljen nekik őszinte nyitottsággal.

Cs. I.

Drimba Tibort Orosházára hívták, az Eötvös iskolában tartott előadást /A szerző felvétele/

A káros szenvedély, a függőség, a rossz társaság, egy rossz döntés és a következményei beláthatatlanok. Akár a rácsokon belül, a börtönben találhatja magát bárki. S hogy milyen világ van ott, benn? Saját tapasztalatait sorolta Drimba Tibor, aki éveken át dolgozott fogvatartottakkal, látta, miként siklott ki fiatalon az életük, s az milyen hatása volt a családjaikra.

Mesélt arról, ha a börtönben kell a cucc (gyógyszer, cigi), azért mire képesek; mivel s miként fizetnek, vagy fizettetnek érte; a hátországnak milyen áldozatokat kell hoznia; milyen szabályszegések milyen megvonásokkal járnak a rácsokon túl; milyenek bent a mindennapok, az éjszakák, az ünnepek; ki viszi el a benti balhét (akinek kevesebb a veszítenivalója).

A konkrét esetekkel "fűszerezett" előadást döbbent csendben hallgatták a diákok, akiknek többször a figyelmébe ajánlotta az előadó a józan ész, a szülői intelmek, a pedagógusok, a valódi jó barátok tanácsainak megfogadását, a rossz társaság befolyása, a hülyeség, a jó bulinak hitt balhék helyett.

– Bekerülni könnyű, kijönni sokkal nehezebb. Ott, a rácsokon túl a normális emberi kapcsolatok megszűnnek, a börtön világa teljesen más – hangsúlyozta.

Az iskolai zaklatások – amely mint említette nem jó poén, hanem bűncselekmény – következményeiről, a felelős magatartásról is beszélt. Szólt arról az odafigyelésről, ami ha megkívánja, akkor bizony (és ez nem vamzerkodás! - a börtönszlengben jelenti az árulkodást) szólni kell az osztályfőnöknek, az iskolavezetésnek, a szülőknek, hogy a bajt megelőzhessék az iskola falain belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában