Szemléletformáló program

2023.02.11. 10:18

A légszennyezés okairól, hatásáról tanulhatnak a diákok Békésben

Új, szemléletformáló programot indított általános iskolások számára a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével. Ennek keretében a tanév végéig több ezer diák szerezhet ismereteket a légszennyezés okairól, hatásairól és a csökkentésének lehetőségeiről a közoktatási intézményekben zajló foglalkozásokon.

Ny. L.

Szó esik a helyes fűtési módokról is /Fotó: MW/

A napokban elkezdődött programra többek között Békés vármegyéből is jelentkeztek iskolák. A projektben résztvevő tanulók a környezetismereti órákon és játékos foglalkozásokon betekintést kapnak a levegőminőség mérésének világába. Megvitatják, hogyan lehet felhívni a figyelmet a levegő tisztaságának fontosságára, és szó esik a helyes fűtési módokról is.

Az EM kommunikációs főosztályán közölték, az osztályok számára alkotói pályázat is nyílik, melynek keretében feldolgozhatják és tapasztalataik alapján formába önthetik a hallott információkat.

A felhívásra a levegőszennyezés problémáját és a megoldási lehetőségeket bemutató pályaműveket várnak a diákoktól, ezek közül szakmai zsűri segítségével választják majd ki a nyertes munkákat.

A projekt elősegíti a levegőminőség javítására vonatkozó célok elérését, és összhangban van az 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programmal, amelynek kiemelt területe a levegőtisztaság-védelme.

A főosztályon hangsúlyozták, az Energiaügyi Minisztérium a Belügyminisztériummal közösen számos környezeti nevelési programot, eseményt szervez és támogat. Kiemelkedik a Zöld Óvoda Program, melynek köszönhetően ma már minden negyedik gyermek olyan óvodába járhat, ahol életkorának megfelelő élményeken és tapasztalatokon alapuló, tevékenységorientált környezeti nevelésben részesül. Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program szintén hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő óvodások és iskolások megtanulják környezetük helyes, tudatos használatát. A természet szeretete, a tudásátadás, a helyi környezetvédelmi értékek iránti elkötelezettség, valamint a környezettudatosság beépül a felnövekvő generációk életébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában