Csáki Tamás

2023.01.10. 11:58

Új robotot vásárolhat az orosházi, matematika-fizika szakos diák

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium 9. B. osztályos, matematika-fizika szakos diákja Csáki Tamás. A srác éli a középiskolások mindennapi életét. Érdeklődése sokszínű, a robotika iránti vonzalmának köszönhetően hazai és nemzetközi versenyeken is jegyzik a nevét.

Csete Ilona [email protected]

Csáki Tamás a robotikában otthonosan mozog, folyamatosan tanul, képzi magát /Fotók: BMH/

Az orosházi diák tagja a Csorvási Edison Klubnak, a közelmúltban pedig a Messzehangzó Tehetségek Alapítványtól anyagi támogatást nyert, hogy a legmodernebb robot megvásárlásával még komolyabb esélyei lehessenek a versenyeken.

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy az iskolán kívüli tehetséggondozó programokban segítse a fiatalokat. Az iskolán kívüli tehetséggondozásban három fő területre helyezik a hangsúlyt: a művészetekre, a sportra és a természettudományokra. Tomi az utóbbira adta be pályázatát, amivel nyert anyagi támogatást 2022-ben

De ne szaladjunk ennyire előre az időben: ahhoz, hogy a tehetséggondozó programba bekerülhessen, neki is bizonyítania kellett. Amit meg is tett. 2022-ben 4. lett az Edu Robotics Cup Nemzetközi Robotikaversenyen engineer kategóriában.

Előkelő helyezést ért el a World Robot Olympiad Győrben rendezett döntőjén is tavaly nyáron. Csáki Tamás a nemzeti döntő 18 fős mezőnyéből a hetedik helyet szerezte meg. Édesanyja elárulta, fia érdeklődése egyelőre nagyon szerteágazó: érdekli a matematika, a fizika, a kémia, az informatika, a programozás és a mérnöki tudományok.

Nyolcadikos volt, amikor megszerezte a középfokú angol nyelvvizsgát. S hogy ez majd merre viszi tovább, még nem tudni, lévén még nagyon fiatal Tomi, a fókusz azonban a robotikán, a programozáson van, amihez komoly segítséget nyújt felkészítő tanára, Mészáros Melinda.

Tamást a matematika, a fizika, a kémia, az informatika, a programozás és a mérnöki tudományok is érdeklik.

– Kollégám ajánlotta a figyelmembe az alapítványt, javasolta, próbáljuk meg, hátha sikerül támogatást szerezni. Mentora, felkészítője, Mészáros Melinda ajánlását is csatolta a dokumentumokhoz Tomi és leírta, hogy a Táncsics gimnázium 9. B. osztályos, matematika-fizika szakos diákja. S hogy nagyon szereti a természettudományokat, minden érdekli, ami ezekkel kapcsolatos.

– A robotika az, ami a legjobban leköti, de ez egy nagyon költséges tudományág. Az iskolában nincsenek megfelelő eszközök, régi robotokon programoznak, így nehéz jó eredményt elérnie. Megfogalmazta, hogy szeretne egy új robotot, hogy továbbfejlődhessen ebben a szakágban és további, szép versenyeredményeket érjen el. Ezt a tanévet (2022/2023) egy új programozási nyelv tanulásának szenteli – sorolta Nagy Krisztina fia érveit, amit a pályázati anyagában gyermeke összefoglalt.

Tomi fejlődését szolgálja az új robot

Többször megtréfálták már a régebbi robotok Csáki Tamást, de ilyen helyzetben is képes volt korrigálni, feltalálta magát a versenyeken. Ám ez hosszú távon nem vezethet eredményességhez. 

– Meggyőző volt a fiam érvelése, nyert is 150 ezer forintot, amit mi kipótolunk és így már könnyebb lesz beszerezni az új robotot – tette hozzá az anyuka.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában