Minősített Közművelődési Intézmény

2023.01.28. 13:00

Harmadszorra is bezsebelte a rangos címet a vésztői kultúrház

Harmadik alkalommal érdemelt ki Minősített Közművelődési Intézmény Címet a vésztői Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár. Csősz Ferenc igazgató hangsúlyozta, ez a legjelentősebb szakmai elismerés egy közművelődési intézmény életében, amelyet most négy területen – ismeretterjesztés, kiállítás, művelődő közösség és rendezvény – kaptak meg.

Licska Balázs, [email protected]

Csősz Ferenc igazgató elmondta, hogy a minősítés során teljes mértékben górcső alá vették az intézményt. A szerző felvétele

Csősz Ferenc igazgató kifejtette: a minősítés során nézik az intézmény egészének tevékenységét, a kapcsolatait, a működését megalapozó dokumentumait; hogy miként végzi el a településen a szakfeladatait; mennyiben felel meg a vele szemben támasztott elvárásoknak. Azaz az intézmény egy teljes körű átvizsgáláson esik át. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím, amelyet 2016 és 2019 után 2022-re vonatkozóan is megkaptak, a legjelentősebb szakmai elismerés egy közművelődési intézménynek; és ezek a díjak egy több mint tízéves folyamat eredményei. A vésztői intézmény nagy hangsúlyt fektet kapcsolatainak építésére, és hogy a társadalomban minél inkább beágyazott legyen.

Valamennyi vésztői civil szervezetnek, művészeti, hagyományőrző vagy szabadidős csoportnak helyet biztosítanak. Bár 2020-ban a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések okán egy ideig kénytelenek voltak zárva tartani, 2021-ben minden visszatért a megszokott kerékvágásba, a közösségek nem bomlottak fel, tudták folytatni a tevékenységüket. Jelenleg 14 csoportnak adnak otthont, mindenfajta támogatást biztosítva, egyfajta inkubátorházként, és segítik az újabbak megalakulását is. Mindez azért is fontos, mert 1988-ban, 35 éve közösségi összefogással jött létre az épület, hogy a kultúrának legyen egy méltó otthona. Be is tölti ezt a szerepet, teljesíti az elvárásokat, meghatározó intézménnyé vált a városban és a környékben is.

Elmondta, hogy Vésztőn több rendezvényt szervez az önkormányzat, amelyeket az intézmény valósít meg. A Mágori Fesztivál immár három évtizedes múltra tekint vissza; nyári fesztiválként megrendezik a Vésztői Városnapokat; a névadó tiszteletére Kárpát-medencei szintű vers- és prózamondó versenyt tartanak, emléknapot szerveznek. A hagyományápolás jegyében a szüreti mulatság és bál ugyancsak visszatérő esemény. Emellett igyekeznek megújulni, újabb programokat szervezni, ezek közé sorolta a disznótoros fesztivált, amelyet most negyedik alkalommal, február 25-én rendeznek. Továbbá sok olyan rendezvény van, amelyet egyesületek, közösségek hívnak életre, ezekben az intézmény közreműködőként vállal szerepet.

Népfőiskolaként is hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre, rengeteg képzést, tanfolyamot szerveznek, illetve az elmúlt időszakban is több olyan előadásnak adtak otthont, amelyek a helytörténethez vagy éppen az életmódhoz kapcsolódók. Általában havonta egyszer rendezik meg a Vésztői Estéket. A tárlatok esetében törekednek arra, hogy vésztői vagy a városból elszármazott, a városhoz kötődő alkotóknak adhassanak bemutatkozási lehetőséget, de meghívott művészeknek ugyancsak szerveznek kiállításokat.

Csősz Ferenc igazgató hangsúlyozta, hogy egy rövid szünet után január 23-a óta folyamatosan nyitva tartanak. Jelenleg a városi könyvtár ugyancsak a művelődési központ épületében működik, előzetes bejelentés alapján lehet köteteket kölcsönözni. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a jelenlegi helyzetben is elérhető az intézmény, mindez szerinte a vésztőieknek ad egyfajta biztonságot is, hogy van a közösségeknek helye, a kultúrának egy színtere.

Inspirációt is jelent az elismerés

A helyi kultúra ápolásáért, fejlesztéséért az önkormányzat felelősséggel tartozik, ezért fenntartóként teljes mértékben segíti az intézményben folyó szakmai munkát – mondta Karakas Anikó polgármester. A cím elnyerése, az országos és szakmai elismertség szerinte egy remek visszaigazolás az eddigi munka kapcsán, valamint inspirációt is jelent a jövőre nézve. Az értékek közvetítésével, a hagyományok ismertetésével, a mostani kultúra közlésével műveltséget és tudást ad az intézmény; és nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a csoportok ápolhassák a közösségi életüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában