Készülnek az újranyitásra

2023.01.14. 10:30

Bár zárva a békéscsabai Munkácsy múzeum, a színfalak mögött egy lovat is stabilizálnak

Nagy munka folyik a Munkácsy Mihály Múzeumban, a dolgozók az újranyitásra készülnek. Néprajzi, történelmi kiállítással, több programmal és rendezvényekkel várják hamarosan a látogatókat. Többek közt az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából egy emlékkiállítást szerveznek. Ehhez kapcsolódóan most zajlik a kiállításban szereplő ló figura stabilizációja és restaurálása.

Gyemendi Réka

Forrainé Kovács Márta, a múzeum történész muzeológusa az intézmény közösségi oldalán számolt be a háttérben folyó munkákról. Mint írja, habár az energiaár-emelés miatt a múzeum sajnos nem fogad látogatókat, de az ott dolgozók töretlenül készülnek az újrakezdésre, hiszen hamarosan több kiállítást nyitnak majd meg.

Kiderült, a közművelődési területen dolgozók a kommunikációs tevékenységeiken túl a következő időszakra tervezett programok és rendezvények előkészítési, szervezési feladatait látják el. Az „Égi csillag tiszta fénye” – Evangélikusok énekeskönyve című kiállítást a néprajzi szakág rendezi majd meg, ennek grafikai munkái már elkészültek, rendezése a Zsilinszky Mihály Teremben folyik. 

A muzeológus ismertette, a történeti szakág idén az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából emlékkiállítást szervez. Ehhez kapcsolódóan most zajlik a kiállításban szereplő ló figura stabilizációja és restaurálása. 

Mindemellett zajlanak a háttérmunkák, így például a raktárakban lévő gyűjteményi darabok digitalizálása, rendezése, portalanítása, átnézése, amely fontos a műtárgyak megőrzése szempontjából. Míg a könyvtáros munkatársuk a beérkező könyvek rendszerezését, nyilvántartását és revízióját végzi, addig a régészek a technikusok segítségével rendezik, illetve az előírtak szerint nyilvántartásba veszik a feltárások során előkerült tárgyakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában