Malenkij robot

2023.01.09. 10:13

A Szovjetunióba elhurcoltakra emlékeztek Gyomaendrődön

A Szovjetunióba elhurcolt áldozatokra emlékeztek szombaton Gyomaendrődön, a gyomai evangélikus templomban.

P. G.

Toldi Balázs

Fotó: Imre György-archív

A helyi német nemzetiségi önkormányzat rendezvényén Toldi Balázs, a város polgármestere mondott beszédet, aki egyebek mellett arról is szólt, hogy mekkora csapást jelentett hazánk számára a Magyarország életében kiemelt szerepet betöltő németség elhurcolása.

Mint elmondta, a településről százhatvankilenc embert hurcoltak el malenkij robotra, óriási sebet okozva ezzel. A szénbányákban történő nehéz fizikai munka sok emberáldozatot követelt. A gyomaiak közül 44-en már soha többé nem tértek vissza szülőföldjükre, idegen földben nyugszanak. Emléküket a többi deportált nevével együtt az evangélikus templom falán lévő márványtáblák őrzik.

Toldi Balázs kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy ezekre a történelmi tragédiákra felhívják a figyelmet, hogy ilyen szörnyűségek soha ne történhessenek meg. Az eseményen emlékműsort adtak a Kis Bálint Általános Iskola tanulói, áldást mondott Tuska Tibor evangélikus lelkész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában