ÚjraTelepítők

2022.12.02. 20:37

Zsiványkodni is lehet a Szarvas születésnapjára készült társasjátékban

ÚjraTelepítők címmel készült társasjáték Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójára, amit pénteken mutattak be a Városi Könyvtárban. A játék ötletgazdái és tervezői Hegedűs Éva és Fürj Erik voltak, akik nem először alkottak közösen.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Hegedűs Éva, az egyik ötletgazda a társasjáték szabályzatát magyarázza

Fotó: Bencsik Ádám

Hegedűs Éva az ÚjraTelepítők társasjáték bemutatóján kifejtette, egy közel két éves munkának gyümölcsét tárják most a közöség elé, hiszen annak ötlete 2020 őszén fogant meg. Kifejtette, egy családi, stratégiai, területfoglalós játékot készítettek, amelynek keretében a játékosok Szarvas épületeit és nevezetességeit építhetik fel. Hangsúlyozta, a társasjáték Szarvasról, a szarvasiaknak szól, ráadásul teljes mértékben helyi közreműködőkkel valósult meg. Ezért álmodták meg úgy a bemutatóját is, hogy arra a település nevezetességeinek képviselőit hívták meg, például az arborétumból, az állatparkból, a Mini Magyarország Makettparkból, a Vízi színházból és a Cervinus Teátrumból, az Ótemplomi Evangélikus Egyházközségtől, illetve az önkormányzattól.

Molnár Etele alpolgármester elmondta, a társasjáték előtt tavaly egy kártyajátékot mutattak be Szarvason, amelynek ötletgazdája szintén Hegedűs Éva volt. Örömmel tölti el, hogy a településen ilyen típusú szellemi munka is folyik. A mostani játék megalkotása pedig külön öröm a városvezetés számára, hiszen Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójára készült, annak témájában.

Molnár Etele, Hegedűs Éva és Fürj Erik

Fürj Eriktől megtudtuk, izgalmas két év van mögöttük, amit több közös projektjük előzött meg Hegedűs Évával. Elárulta, a társasjáték ötletének megszületését egy alap elkészítése követte, amit kis kartonokból készítettek. Ezt folyamatosan fejlesztették és tesztelték. Abban azonban már az elején biztosak voltak, hogy Szarvas fontos épületeit, nevezetességeit kell majd felépíteni benne. Végeredményként pedig szerettek volna egy játékos, színes, élvezhető grafikával ellátott játékot létrehozni, amely utóbbit Gácsi Krisztián valósította meg számukra.

Hegedűs Éva a társasjátékról elmondta, annak lényege, hogy Szarvas nevezetességeit építsék fel benne a játékosok, amik korongokon jelennek meg. Ilyen többek között a Bolza-kastély, a Mittrovszky-kastély, a Vízi Színház, az arborétum, a Körösvölgyi Állatpark, az Evangélikus Ótemplom, illetve a szárazmalom. Hozzátette, egy kártyás játékról van szó, amelynek közepén egy játéktábla található, amely a kártyák elhelyezésében nyújt segítséget. A nevezetességek különböző számú részletekből állnak, amiket apró korongok jelölnek, illetve vannak olyan kártyák is a dobozban, amelyek megvásárlásával és kijátszásával foglalhat el egy-egy területet a játékos. Emellett megfűszerezésként vannak még a társasjátékban szerencse-, illetve akciókártyák is, amikkel zsiványkodni lehet. Ez utóbbiakkal például elvehető a másik játékostól területrész, valamint lehetőséget adnak a párbajra, szintén területszerzés céljából. A játék pedig addig tart, amíg Szarvas valamennyi nevezetessége felépül.

 

Végül Hegedűs Éva elmondta, 8 éves kortól ajánlják az ÚjraTelepítőket, hiszen egy kicsit számolni is kell benne, illetve némi stratégiai-logikai gondolkodásra késztet. Hangsúlyozta, a játékidő körülbelül 45 perc és maximum öt játékos vehet részt egy körben.

Fürj Erik hozzátette, a társasjáték készítésekor fontos szempont volt számukra, hogy ne csak azok élvezhessék, akik Szarvason élnek, vagy szorosan kötődnek a városhoz, hanem tulajdonképpen bárki, akinek a kezébe kerül tudjon vele játszani, ráadásul általa megismerheti a települést is.

Társasjáték klubban is kipróbálható az ÚjraTelepítők

Hegedűs Éva elárulta, az ÚjraTelepítők nem csupán a bemutatón, hanem más alkalmakon is kipróbálható Szarvason. Ilyen például december 10., amikor a Cervinus Teátrum soron következő társasjáték klubjába várják az érdeklődőket. Hozzátette, ez nemrég alakult meg, Offline elnevezéssel, ami annak üzenete, hogy minél többen töltsenek minőségi időt együtt. Öröm számára, hogy a klub első, őszi szüneti társasjáték napját hatalmas érdeklődés övezte, ami óta kéthetente, szombatonként gyűlnek össze társasozni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában